Ninovieten matchen bier en chocolade

Geroen Vansteenbrugge (links) en Stijn Vanhoutte klinken op een succesvolle toekomst voor hun boek. (Foto JE)
Jozefien Eggermont

Bierliefhebber Geroen Vansteenbrugge en chocolatier Stijn Vanhoutte hebben samen een boek uitgebracht. In ‘Bier en chocolade’ matchen ze veertig Belgische bieren met unieke pralines.

Met chocolatier Stijn Vanhoutte uit Nieuwenhove trekt Geroen regelmatig de hort op voor ludieke lezingen. Samen spreken ze over de combinatie bier en chocolade en laten ze het publiek proeven. “Enkele jaren geleden stond Geroen in de winkel. Hij vroeg me of we samen combinaties van bier en chocolade konden uitwerken. Ik vond het een vreemd idee, maar stapte er met plezier in mee. Zelf kende ik toen amper iets van bier, nu drink ik geen gewoon pintje meer. Dat wil iets zeggen hé”, merkt Stijn op. “De combinaties zoeken was niet altijd even evident. Aan sommige hebben we heel lang gewerkt.”

Doctor in de chocolade

Geroen koos een aantal bieren, Stijn ontwikkelde daarbij pralines met de juiste smaken. “In onze lezing laten we een 70-tal combinaties aan bod komen, voor het boek hebben we er veertig geselecteerd”, duidt Geroen. “Qua bieren kozen we grote en kleine brouwerijen met een mooie geografische spreiding uit. Daarnaast hebben we geprobeerd om de meeste soorten en smaken aan bod te laten komen. Op die manier kan de lezer zelf gericht uitzoeken waar z’n voorkeur het meest naar uitgaat. Stijn stelde er speciale pralines bij voor, met smaken die perfect matchen met het bier. Als zo’n combinatie echt werkt, dan heb je een toegevoegde waarde. Eén plus één wordt dan drie.”

Stijn en Geroen kregen de hulp van professor Koen Dewettinck en doctor in de chocolade Claudia Delbaer uit Deerlijk van Cacaolab van de Universiteit Gent. Zij zijn dag in, dag uit op wetenschappelijke basis bezig met chocolade. “We zijn heel blij met hun aandeel in het boek”, vult Geroen aan.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Waregem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier