Nigeriaans koppel uit Lissewege strafte ‘onhandelbare’ zoon met zweepslagen

Redactie KW

Een Nigeriaans koppel uit Lissewege riskeert een celstraf voor kindermishandeling. Ze bezorgden hun zoontje lijfstraffen, onder meer met een zweep.

De feiten kwamen aan het licht toen een begeleider van de naschoolse opvang de kwetsuren van het intussen vijftienjarige jongetje opmerkte. De jongen vertelde hoe hij door zijn moeder R.I. (36) en stiefvader K.A. (44) geregeld geslagen werd met een zweep, een ijzeren staaf en een elektrische kabel. De bevoegde instanties werden ingeschakeld en het onderzoek wees uit dat jongen tussen zijn elfde en veertiende lijfstraffen had gekregen. Donderdag verscheen het koppel voor de strafrechter in Brugge.

Het openbaar ministerie vroeg een celstraf, eventueel gekoppeld aan probatievoorwaarden. Volgens de verdediging ging het om ‘occasionele pedagogische tikken’ en niet om echte lijfstraffen. “Die jongen is onhandelbaar”, stelde advocate Mieke Byttebier. “Hij steelt en surft voortdurend naar pornosites, met torenhoge rekeningen tot gevolg. Hij loopt ook voortdurend weg. In februari spoorde hij zonder te betalen naar Amsterdam en leefde er drie weken op straat. De boetes kwamen bij mijn cliënten terecht. Deze jongen kampt met psychische problemen. Bovendien is er sprake van een cultuurverschil. De wijze waarop in Nigeria met kinderen wordt omgegaan strookt niet met onze gewoontes.”

De rechter leek niet overtuigd. “Er is een verschil tussen een pedagogische tik en zweepslagen. Ik heb respect voor uw cultuur maar hier wordt dit niet getolereerd.” De rechter stelde de zaak uit naar 28 mei. Intussen zal via de jeugdrechter geprobeerd worden om de jongen te laten onderzoeken.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier