Nieuwpoortse karateleraar na zeven jaar teruggestuurd naar thuisland Mauritanië

"Alioune, tweede dan, werd ook leraar bij onze karateclub", zegt Robin Coutteau, secretaris van JKA Koksijde. © GF
Redactie KW

Alioune Niang had zich volledig geïntegreerd in de Nieuwpoortse gemeenschap, maar na zeven jaar moet hij terug naar Mauritanië. Daar wacht hem beslist weinig goeds.

Alioune Niang (40) ontvluchtte de woelige situatie in zijn land Mauritanië. Hij had daar ook een goede reden voor. Niang was actief bij groepen die de democratie in zijn land wilden herstellen. Dat lukte ook even, maar zes maanden later pleegde het leger een coup. Al wie zich voor de democratie had ingezet, stond op de zwarte lijst. Ook Alioune Niang. “Als het leger hem had opgepakt, wachtte hem een marteling en executie”, zeggen Robin Coutteau en pastoor Walter Viane, die zich zijn lot aantrekken.

Secretaris karateclub: “Wat had hij nog meer kunnen doen?”

Alioune ontvluchtte zijn land en arriveerde met een vrachtschip in België. Later trok hij in bij pastoor Viane in Nieuwpoort. “Alioune heeft zich hier goed geïntegreerd. Hij hielp als vrijwilliger in de kerkfabriek en spreekt heel behoorlijk Nederlands. Zijn strafregister is blanco. Alioune hielp overal waar hij kon. Een schitterende kerel”, zegt pastoor Viane over de moslim.

“Alioune tweede dan werd ook leraar bij onze karateclub”, vertelt Robin Coutteau, secretaris van JKA Koksijde. “Zijn lessen gaf hij in vloeiend Nederlands. Helaas, na zeven jaar had hij nog altijd niet de Belgische nationaliteit. De laatste jaren mocht hij niet meer werken omdat zijn arbeidsvergunning ingetrokken was en zijn asiel geweigerd was. Vrienden hielpen hem door de moeilijke momenten. Hoewel hij zich volledig geïntegreerd had, pakte de politie hem enkele weken geleden op. Wat had hij nog meer kunnen doen om hier te mogen blijven ? Hij zit nu in Merksplas en wacht op zijn uitwijzing naar Mauritanië.”

Alioune: “Zal vrouw en dochtertje nooit meer terugzien”

“De militairen hebben een opsporingsbevel uitgeschreven. Op de luchthaven zullen ze mij oppakken en in de cel gooien. Mijn vrouw en mijn dochtertje zal ik nooit meer terugzien”, liet Alioune aan zijn vrienden in Nieuwpoort weten. “Wij hebben veel mensen gesmeekt om te helpen”, zeggen Robin en Walter. “Niets hielp, bijna niemand reageerde. Wij zouden graag willen dat er wat meer politici zich engageren. Alioune was hier thuis. Het gaat om een mens van wie het leven op het spel staat. Intussen heb ik een lijst met mensen die de zaak van Alioune Niang steunen. Er staan er al meer dan honderd op. Ik stuur de lijst naar de bevoegde ministers en ik ben ook van plan om de koning aan te schrijven.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier