Nieuwpoort verwelkomt Antwerpenaar, die volledige front van Eerste Wereldoorlog afstapte

24/11/16 om 15:00 - Bijgewerkt om 14:59

Antwerpenaar Leonardus Vercauteren is donderdag in Nieuwpoort aangekomen na een tocht van 4.000 kilometer. Hij stapte de voorbije zes maanden de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog af, van Nieuwpoort tot het Turkse Gallipoli.

Nieuwpoort verwelkomt Antwerpenaar, die volledige front van Eerste Wereldoorlog afstapte

In 2013 werd de frontlijn nog in beeld gebracht in het tv-programma Ten Oorlog. Arnaud Hauben volgde met zijn kompanen Jonas Van Thielen en Mikhael Cops die frontlijn. De tocht inspireerde Antwerpenaar Leo Vercauteren om met eigen ogen het gehavende landschap en de resterende sporen te gaan bekijken.

Na een tocht van een half jaar en 4.000 kilometer was Vercauteren donderdag opnieuw aan zijn startplaats, waar hij in het bezoekerscentrum Westfront werd gehuldigd. Zo kreeg hij van de werkgroep '14-'18 een sierspeld.

"Herdenken en reflecteren blijven immers belangrijke gedachtes die in stand gehouden moeten worden", vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke. "We zijn blij dat iemand zoals Leonardus Vercauteren aandacht aan ons oorlogsverleden geeft. Nieuwpoort was immers het beginpunt van de loopgraven aan het Westelijk front en bijgevolg de ideale plaats om zijn tocht te starten en te beëindigen". De Antwerpenaar zamelde tijdens zijn tocht ook geld in voor enkele goede doelen zoals Unicef Kindsoldaten, vzw Kindergeluk en de Liga voor de mensenrechten.

(Belga)

Stem mee voor de Krak van je gemeente
Het voorbije jaar lieten heel wat mensen in jouw gemeente zich op een positieve manier opmerken. Krant van West-Vlaanderen ging op zoek naar deze mensen en nomineerde hen voor de Krak van jouw gemeente. Ontdek hier de Krak-kandidaten van jouw gemeente en breng jouw stem uit. Zo plaats jij hen mee op het podium dat ze werkelijk verdienen!

Meer nieuws uit

Lees meer over: