Nieuwe Zwevegemse begraafplaats komt op voormalig stort

De plannen werden door de buurtbewoners druk bekeken. © GJZ
Redactie KW

In 2021 zou de nieuwe begraafplaats in Zwevegem-Knokke een feit moeten zijn. Ze zal komen op het Lettenhofpark, een open vlakte van om en bij de tien hectare waar vroeger het stort was. De eerste werken zijn begonnen.

Een 100-tal aanwezigen volgde onlangs de voorstelling van de plannen voor een nieuwe begraafplaats op het Lettenhofpark. Ze werden opgemaakt door het architectenbureau Omgeving uit Antwerpen. Het park moet een ontmoetingsplaats worden met veel groen en een parkbegraafplaats. “Er komt een centrale as tussen de Avelgemstraat en de Paridaanstraat. Op deze verbinding sluiten kleinere weggetjes aan. Het is ook de bedoeling om die centrale weg, die alleen voor fietsers en wandelaars bestemd is, te verlichten zodat het er ook veilig is tijdens de donkere wintermaanden”, vertelde Tom De Cubber van Omgeving.

Belangrijk onderdeel van het park zal de nieuwe begraafplaats worden. “Het zal een parkbegraafplaats worden, ingedeeld in diverse thematische eilanden. Naast de klassieke manier van begraven, zal men ook kunnen kiezen om tussen de bomen in een boomgaard of langs de bosrand begraven te worden. Uiteraard komt er ook een urnenveld en een columbarium. Verder zal er ook een strooivijver aangelegd worden.”

Parking

Veel parking zal er volgens Tom De Cubber niet hoeven aangelegd te worden. “Aan de kant van de Avelgemstraat is er nu al genoeg parkeerruimte. In een straal van zowat 200 meter rond de ingang van het park, zijn er nu al zo’n 200 parkeerplaatsen voorhanden. Aan de kant van de Paridaanstraat voorzien we, op vraag van het gemeentebestuur, een parking met een 15-tal plaatsen.”

“De aarde voor het park wordt aangevoerd van de voetbalvelden in Heestert en Zwevegem” – Tom De Cubber, architectenbureau Omgeving

Daar zijn de bewoners van de Paridaanstraat niet zo gelukkig mee. Ze vrezen overlast in hun rustige straat. Schepen van Openbare Werken Marc Desloovere zei dat men nu in onderhandeling is met de provincie omtrent de mogelijkheden. Het fietspad dat men moet dwarsen is namelijk van de provincie. Volgens hem zou de parking eventueel aan de achterkant van het voetbalveld kunnen komen.

Timing

Afgelopen week werd er begonnen met het opvoeren van de grond. “Er dient zo’n 30.000 kubieke meter aarde aangevoerd te worden. Die aarde komt van de voetbalvelden in Heestert en Zwevegem, waar nu kunstgras komt, en van een nog te maken spaarbekken op de Kappaert.”

In deze simulatie zien we hoe het park er zal uitzien. Rechts zien we kerk van Zwevegem-Knokke.
In deze simulatie zien we hoe het park er zal uitzien. Rechts zien we kerk van Zwevegem-Knokke.© GF

Meer dan het ‘stockeren’ van de aarde doet men voorlopig niet. De eigenlijke grondwerken starten pas in het najaar. “In het najaar moet er ook werk gemaakt worden van de aanbesteding zodat de aanleg kan starten in 2019-2020. We hopen de begraafplaats in 2021 in gebruik te kunnen nemen“, aldus Desloovere. Eens klaar, zullen de kerkhoven in het centrum van Zwevegem en in Zwevegem-Knokke niet meer gebruikt worden.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier