Nieuwe woonzone in Geluwe is verre toekomstmuziek

© LVW
Redactie KW

In het centrum van Geluwe ligt een groot stuk bebouwbare grond dat de stad in de toekomst wil voorzien als woonzone. Het gaat om het gebied tussen de Beselarestraat, Derde Lansiersstraat, Kanterstraat en de Reutelbeek-Geluwebeek.

De stad en intercommunale Leiedal onderzoeken hoe men die grond het best kan gebruiken en hoe de woonzone eruit zou zien. De resultaten van deze inrichtingsstudie werden door Leiedal toegelicht tijdens een infomoment vrijdagavond in het lokaal dienstencentrum De Spie.

Scolus

Achteraan in de Beselarestraat is het de bedoeling om in het weiland van gewezen schepen Paul Vanden Berghe (93) twee appartementsgebouwen te voorzien. “Het zoeken van een verkavelaar komt de eigenaar toe”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bert Verhaeghe (Open VLD). “De stad zal daarin geen initiatief nemen.”

Centraal staat vrije basisschool De Graankorrel, vestiging Beselarestraat. Er komt wat verderop een nieuwbouw voor de kleuters. Wanneer die werken aanvangen, staat nog niet vast. In de toekomst gaat de school in de Beselarestraat dicht. Bedoeling is dat de gevel vooraan aan de straatzijde en de vleugel achteraan langs de Kanterstraat blijven. “We voorzien daar 18 woongelegenheden en na afbraak van ‘t Scolus nog eens twee”, legt de schepen uit.

Nieuwe woonzone in Geluwe is verre toekomstmuziek
© Repro LVW

Het slopen van ‘t Scolus ligt omwille van de nostalgie bij de Geluwnaren duidelijk gevoelig. “Maar het gebouw zit vol scheuren”, reageert Griet Lannoo van Leiedal.

Speelplaats

De speelplaats wordt een binnenhof, met gras en bomen. Van de beekvallei wil men iets moois maken. “Er komt een kademuur waardoor het bij de beek aangenaam vertoeven wordt”, aldus Griet. “Nu is er vanuit het dorp geen verbondenheid met die beek. Er komt vanuit de Reutelbekestraat een doorsteek. Een centrale straat, geen rechte lijn maar gebogen.”

Er komt ook een doorgang vanuit de Derde Lansiersstraat naar de Reutelbeek via de speelplaats van de school, langs een paar groene plaatsen die toegankelijk zullen zijn. De openbare ruimte vermindert dus niet, maar wordt wel omkaderd door nieuwe woningen en appartementen, waarover op de sociale media heel wat ophef is.

Voor de realisatie zijn er alvast nog veel stappen te zetten. “Rond een aantal thema’s komen er voor de inwoners nog infotafels en dan gaan we het plan definitief afronden”, aldus Bert Verhaeghe. De aanwezigen mochten hun vragen en opmerkingen deponeren in een box. De presentatie is te bekijken op de website van de stad.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier