Nieuwe woningen kunnen ruim 600 extra inwoners opleveren in Dentergem

Als de gemeenteraad het licht op groen zet, kan projectontwikkelaar Jan De Brabant in de Kapellestraat in Wakken van start gaan met de bouw van een nieuwe verkaveling met 65 loten. © Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Met de aanvraag voor een verkaveling van 65 woningen in de Kapellestraat in Wakken heeft projectontwikkelaar Jan De Brabant plannen om een nieuw stuk woonuitbreidingsgebied aan te snijden. Op de site van de vroegere brouwerij Riva moet het dan weer mogelijk zijn een 85-tal nieuwe woningen te realiseren. Volgt er een positief advies, dan kan de bevolking de komende jaren met zowat 600 personen groeien.

De voorbije vijf jaar zijn er al enkele nieuwe woonprojecten in Groot-Dentergem opgestart. In de Sint-Sebastiaanslaan zijn dat 59 kavels, waarvan acht voor sociale huisvesting, in de Catharinastraat en Heuvelhoekstraat telkens twaalf kavels. Ook de wijk Ter Plancken is met zijn veertig kavels een van de recentste woonuitbreidingen. Binnen deze verkavelingen zijn er op vandaag nog 72 woningen die moeten worden gerealiseerd of in aanbouw zijn. Daarnaast zijn er in het Kloosterhof ook 48 assistentiewoningen en met 21 woningen in de Volderstraat in Oeselgem en 17 woningen in de Burgemeester Nachtergaelestraat zijn er ook twee sociale woonprojecten gerealiseerd.

Als er eind april groen licht vanuit het schepencollege komt, mag projectontwikkelaar Jan De Brabant op zijn beurt in de Kapellestraat in Wakken van start gaan met de bouw van een nieuwe verkaveling met 65 loten. “Het gaat over een stuk grond naast Ter Plancken dat ik al sinds 1998 in mijn bezit had en waarvoor de bouwplannen nu concreet zijn”, vertelt hij.

Anonieme brief

“Het gaat om bouwgrond van 2,7 hectare. Ik heb twee hectare in mijn bezit en ik werk samen met een derde partij die de overige grond heeft. Beginnen bouwen gebeurt aan de straatkant, maar er komt uiteraard ook een nieuw wegtracé en er is plaats voor een centrale groenzone. Het gaat om groepswoningbouw die afhankelijk van de verkoop in een tiental fases kan worden gerealiseerd. Bedoeling is dat alle huizen in eenzelfde soort stijl gebouwd worden.” Het openbare onderzoek is al afgerond.

“Als beide projecten goedgekeurd worden, kunnen er potentieel 628 inwoners bijkomen”

Toch lijkt niet iedereen tevreden met de plannen. Er circuleert een anonieme brief van een buurtbewoner die ze hekelt. “Om dit te kunnen realiseren verdwijnen er mooie, grote populieren”, staat in de brief. “We krijgen een grote hoeveelheid vervuilende wagens in de plaats. Auto’s die door nu al overdrukke kleine straten zullen rijden. De nieuwe wijk wordt namelijk voorzien van een enkele in- en uitrit.”

Jan De Brabant nuanceert. “De bomen zijn in niet al te beste staat meer”, klinkt het. “Bovendien zal het met de verkeersafwikkeling niet zo’n vaart lopen. Het verkeer richting Dentergem zal eerder via de Ommegangstraat dan door Ter Plancken rijden en wie het centrum van Wakken wil bereiken gaat de andere kant uit.”

Nieuwe inwoners

Ondertussen heeft de gemeente ook het RUP Dentergem-Centrum goedgekeurd. Concrete aanvragen zijn er nog niet, maar daardoor is het wel mogelijk om op de vroegere Riva-site naast een nieuwe kmo-zone van drie hectare ook een nieuwe woonzone met een 85-tal kavels te voorzien.

“Dat betekent dat – als beide projecten goedgekeurd worden – er de komende jaren potentieel 628 inwoners kunnen bijkomen“, klinkt het op het gemeentehuis. “Een gemiddeld gezin in Dentergem bestaat immers uit 2,83 personen. Vermenigvuldig je het aantal kavels met dat aantal, dan kom je aan dat getal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier