Nieuwe vzw Azura wil operatie van zwerfkatten financieren

Felicity Smith (links) en Maureen Paret, twee van de drie drijvende krachten achter de nieuwe vzw Azura. (Foto JRO)
Redactie KW

De onlangs opgerichte vzw Azura in Zandvoorde wil eventuele operaties van aangereden zwerfkatten en poezen met aangeboren afwijkingen betalen. Achter de vzw zitten drie vrouwen: Maureen Paret, Felicity Smith en Doris Dierendonck.

Maureen Paret (40), Felicity Smith (71) en Doris Dierendonck zijn de drijvende krachten achter de nieuwe vzw Azura. “Vorig jaar deed ik kittenopvang voor het asiel in Oostende. Ik had een kitten bij me waarvan de knieschijven niet op hun plaats zaten. Het poesje heette Azura, vandaar de naam voor onze vzw”, vertelt Maureen. “De operatie voor Azura was vrij duur. Voor de asielen is het vaak heel moeilijk om de financiële last van chirurgische ingrepen voor hun rekening te nemen. Nachtenlang zaten we bij Azura om haar te troosten, want ze had enorm veel pijn… Daarom hebben we de vzw Azura in het leven geroepen. Zodat katten de medische zorgen kunnen krijgen die hun leven weer leefbaar zouden maken.”

Afwijkingen

“Asielen krijgen vaak aangereden poezen binnen. Die hebben meestal zware chirurgische ingrepen nodig. Maar ook katten met aangeboren afwijkingen worden regelmatig in het asiel gedropt. Als die katten nog een kans op een volwaardig leven hebben en als daarvoor een operatie nodig is, dan staan wij daarvoor in. Dan gaan wij dat betalen. Dat doen we enkel voor erkende asielen. Voor particulieren is er een andere vzw in Brugge. Wanneer mensen bij ons aankloppen, dan verwijzen we hen door. Waarom alleen asielen en geen particulieren? We vinden dat die beestjes van hun baasje sowieso de nodige liefde en zorg krijgen in vergelijking met zwerfkatten. Als je een dier in huis neemt, dan zorg je dat het goed zit. Daar gaan wij dan ook van uit. Ik heb altijd al een hoger gevoel gehad voor de zwakkeren onder de zwakkeren. Mijn liefde stopt niet bij mensen”, aldus verpleegkundige Maureen Paret.

“Met onze vzw willen we vooral de asielen ondersteunen…”

Hoeveel dieren de vzw Azura jaarlijks zal helpen, staat nog niet vast. “Daar hebben we niet meteen zicht op”, aldus Maureen. “De eerste kat is alvast geholpen. In het asiel in Oostende was een volwassen poes binnengebracht met een verbrijzelde knie. De amputatie hebben we voor onze rekening genomen. De rest – denk aan nazorg en opvang – is voor het asiel zelf. We willen eigenlijk een soort van ondersteuning voor de asielen zijn. We wéten dat de initiatieven voor de opvang van dieren enorm veel geld kosten. Als wij dan een klein steentje kunnen bijdragen, dan doen we dat graag!”

Op zaterdag 5 mei organiseert Azura een hondenwandeling. Het startschot wordt om 14 uur gegeven aan ontmoetingscentrum ‘t Kasteeltje. Er wordt dan ook een grote tombola georganiseerd en er worden verse aardbeien en honing van de imker verkocht. De opbrengst gaat integraal naar de vzw Azura. Wie een gift wil doen, kan dat op rekeningnummer BE68 9731 8634 6734.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier