Nieuwe Vrijdagmarkt in Wervik: minder beton, meer groen en speelruimte

Redactie KW

Het ontwerp voor de heraanleg van de Vrijdagmarkt, naast de nieuwe Leiebrug en de Sint-Medarduskerk in Wervik, werd dinsdagavond goedgekeurd door de gemeenteraad.

Projectleider ingenieur Dries Depreeuw van Waterwegen en Zeekanaal kwam het ontwerp in de raad uit de doeken doen, onder het oog van een opvallend ruimer publiek dan gewoonlijk. De heraanleg van de Vrijdagmarkt is meteen ook de laatste fase van de Leiewerken.

Waar er initieel 25 parkeerplaatsen voorzien waren op de Vrijdagmarkt, zullen dat er uiteindelijk maar 16 zijn. Er komen vier plaatsen voor een half uurtje kortparkeren, de rest wordt blauwe zone. Naast de parkeerplaatsen komt er ook een tweede zone als ontspanningsruimte.

Nieuwe Vrijdagmarkt in Wervik: minder beton, meer groen en speelruimte

“Er was vanuit de bewoners vraag naar een gezellig plein, met meer groen en plaats voor de kinderen om veilig te kunnen spelen”, aldus Dries Depreeuw. “Er zijn trappen en betonnen zitbanken voorzien, naast een fietsenstalling en oplaadpunten voor elektrische fietsen.” “Het eerste ontwerp werd herwerkt omdat de publieke ruimte weinig of geen kwalitatieve meerwaarde bood”, verduidelijkte burgemeester Youro Casier (sp.a). De ontspanningsruimte met een oppervlakte van 460 m² zal kunnen worden gebruikt voor onder meer evenementen en optredens.

“Met dit ontwerp willen we een groene ruimte creëren in het stadscentrum en zorgen voor een nieuwe inkom voor Wervik”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Bert Verhaeghe (Open Vld). Omtrent de komst van een appartementsgebouw op de Vrijdagmarkt gaf de burgemeester nog aan dat er nog niks concreet is.

(EDB – Beelden W&Z)