Nieuwe voertuigen voor hulpverlening in West-Vlaanderen voorgesteld

De nieuwe voertuigen zullen ingezet worden voor de hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen, dat is opgestart sinds 1 januari 2015. © MM
Redactie KW

In Oostkamp zijn vijftien nieuwe voertuigen voorgesteld voor de hulpdiensten in het noorden van West-Vlaanderen.

De nieuwe voertuigen zullen ingezet worden voor de hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen, dat is opgestart sinds 1 januari 2015. De hulpverleningszone 1 omvat 17 gemeenten in West-Vlaanderen en dekt onder meer de kust. Heel wat burgemeesters van de verschillende gemeenten kwamen afgezakt naar Oostkamp om de voorstelling bij te wonen. In totaal gaat het om een investering van ruim anderhalf miljoen euro sinds begin vorig jaar. Naast heel wat nieuwe ladder- en pompwagens voor de brandweer, werden ook drie nieuwe ambulances voorgesteld.

Vooral bij deze zijn er grote veranderingen zichtbaar. Zo is de voorkant volledig in fluoriserend geel om nog beter zichtbaar te zijn en meer onderscheid te maken met privéziekenvervoer. Naast de voertuigen werden ook de nieuwe brandweeruniformen voorgesteld, die een betere zichtbaarheid moeten bieden dan de klassieke zwarte pakken. “Op die manier zijn de brandweermannen bij een interventie beter zichtbaar als ze bijvoorbeeld op een drukke plaats een interventie moeten doen. Maar door de verandering is het ook sneller duidelijk wanneer de kledij moet gewassen worden. Bij de zwarte uniformen was dat soms moeilijk in te schatten“, klinkt het.

Hulpverlening op punt

“We willen vooral tonen aan het grote publiek waarin we investeren, want we zijn zeker geen klein korps meer”, legt zonecommandant Filiep Dekiere uit. “In totaal zullen in de volledige zone 720 brandweermensen kunnen gebruikmaken van de nieuwe voertuigen, onder wie zo’n 320 professionele brandweermensen. Wat we hier voorstellen zijn onze basisvoertuigen. Hiermee willen we de bevolking garanderen dat de hulpverlening steeds op punt zal blijven.”

In totaal zullen in de volledige zone 720 brandweermensen kunnen gebruikmaken van de nieuwe voertuigen.
In totaal zullen in de volledige zone 720 brandweermensen kunnen gebruikmaken van de nieuwe voertuigen.© MM

De hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen bestaat uit de gemeenten Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostende, Oostkamp, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke. De 11 brandweerkorpsen zijn veranderd in 9 brandweerposten en 2 voorposten.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier