Nieuwe Villa iMagina brengt snoezelen nog dichterbij

We herkennen Nathalie Ottevaere, Kris Vanwynsberghe, algemeen coördinator Joep Derie, Wim Verdonck, Ronny Vanoosthuyse (begon vroeger samen met Joep het snoezelen, maar is nu met pensioen en helpt mee als vrijwilliger) en Kurt Loosveldt. © EDB
Redactie KW

Een droom, te mooi om waar te zijn, maar toch geen bedrog. Zo noemen de medewerkers hun Villa iMagina oftewel ‘huis van verbeelding’. De unieke parel gelegen langs de Rollegemknokstraat, wordt zaterdag officieel geopend. “Amerikanen loven ons project”, glundert coördinator Joep Derie. “Hier mogen we best trots op zijn.”

De zoektocht naar een vaste locatie voor hun zintuiglijke projecten liep niet meteen van een leien dakje voor de mensen van Rhizo, het vroegere Stella Maris. “Met De Snoezelkermis en Integral kenden we al enkele hoogtepunten, maar een vast onderkomen hadden we nog niet. Tot we op het vroegere bezinningshuis Ostiahove stootten. Hier kunnen we kansen bieden en talenten ontdekken.”

Joep Derie is coördinator van Villa iMagina. Hij is een van de vele trekkers die vol spanning uitkijken naar zaterdag. Dan vindt immers de officiële opening plaats. “De week erop gaan we met maar liefst 16 verschillende snoezelruimtes voor Snoezelkermis XXL. We mikken eigenlijk al op 1.700 bezoekers in die eerste week.”

Totaalconcept

In Villa iMagina zijn ruimtes voor beelden vorming, muzikale beleving, dans, expressie en theater voorzien. Daarnaast zijn ook twee vormingslokalen, een permanent snoezelhuis, een volledig uitgeruste keuken een aangename buitenomgeving voorzien. “De leerlingen van de zorgkrachtschool Rhizo kunnen hier perfect aan projectwerk doen en allerhande activiteiten worden hier vanaf volgend schooljaar uitgetest“, aldus Joep. “Voor de belevingsmomenten mikken we op een enorm breed doelpubliek, gaande van baby’s over kleuters tot multiculturele gezinnen, families in kansarmoede of mensen met een beperking”, pikt Wim Verdonck in.

Het blotevoetenpad in de tuin van Villa iMagina is maar één element van het project.
Het blotevoetenpad in de tuin van Villa iMagina is maar één element van het project. “Hier wordt geleerd in de ontmoeting, levensecht en ervaringsgericht”, legt coördinator Joep Derie uit.© EDB

De gespecialiseerde cel leerlingenbegeleiding voor alle Rhizoscholen vindt er ook onderdak. “We spitsen ons dus niet enkel toe op de zorgkrachtschool. Het is de bedoeling dat een leerlingenbegeleider hier een zekere expertise kan ontwikkelen en die uitdraagt naar andere scholen“, aldus Wim nog.

Villa iMagina is op verschillende vlakken uniek. “Hier wordt geleerd in de ontmoeting, levensecht en ervaringsgericht. Er is in ons land geen concept dat de vergelijking kan doorstaan, Nederland kent gelijkaardige initiatieven maar het is er vaak kleinschaliger. Zelfs vanuit Amerika loven ze onze visie, ons totaalconcept”, glundert Joep. “Ik denk toch dat we daar best trots mogen op zijn.”

Uitleendienst

Het grote voordeel is de flexibiliteit. Alles kan op eender welk moment worden aangepast. “Ons team is er volledig klaar voor, al blijven we op zoek naar middelen. Daarvoor hebben we een crowdfunding op poten gezet. Op termijn is het wel de bedoeling dat Villa iMagina een zelfstandige, aparte vzw kan worden.”

Verenigingen, scholen, woonzorgcentra en andere zorginstellingen, hogescholen en zelfs particulieren kunnen ook gebruik maken van de snoezel- of andere ruimtes in Villa iMagina of ze kunnen ook samenwerken voor projecten. Met caravans en bussen bereikt Villa iMagina ook de mensen die minder snel de weg vinden tot in Rollegem. Om alles compleet te maken voorziet het team ook een uitleendienst. “Er zullen heel wat partnerschappen ingevuld worden. We staan ook klaar met onze know how rond snoezelen. We zijn overtuigd dat we met dit project mooie zaken zullen realiseren”, besluit Joep.

(EDB)

Wie Villa iMagina eens wil bekijken kan er terecht op zaterdag 19 mei van 9.30 tot 12 uur. Bedrijven of particulieren die denken materiaal – ook kosteloos materiaal – te hebben dat bij Villa iMagina kan gebruikt worden, kan een mailtje sturen met de voorstellen naar villaimagina@rhizo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier