Nieuwe toekomst voor iconisch Lichtervelds café De Zwaan?

AAAAAAAAAA © Foto Kurt
Redactie KW

Iedere Lichterveldenaar kent café De Zwaan. Na een rijke geschiedenis brandde het café af en werd er een nieuwbouw in de plaats gezet. Nu wordt die verkocht…

Café De Zwaan was generaties lang een icoon in Lichtervelde. In 1567 al wordt er een eerste keer melding van gemaakt, al was de herberg toen nog gelegen waar nu de Notelaar is. In 1828 verhuisde de zaak naar de huidige locatie en in 1886 werd er boven het café een zaal gebouwd die tot 1911 dienst deed voor concerten en toneelopvoeringen.

Dramatische brand

In dat jaar werd de Marktstraat aangelegd en die liep dwars door het café, waardoor de zaak half zo groot heropgebouwd moest worden. De uitbating van de zaak was waarschijnlijk meer dan 300 jaar in handen van de familie Goddyn-Delecluyse en dit tot in de jaren ’50, heel uitzonderlijk. Daarna kende het café wisselende eigenaars en werd het uiteindelijk verpacht aan drankenhandelaar Bevernagie tot het op 7 februari 2012 volledig afbrandde. Velen herinneren zich die dag nog als gisteren, niet alleen omdat het dorpsicoon plots op dramatische wijze verwoest werd, maar ook door de strenge vorst, waardoor het bluswater bevroor op straat en aan de ladders en kledij van de brandweermannen ijspegels vormde.

“Zo goed als klaar”

Twee jaar later werd een bouwaanvraag ingediend om het pand af te breken en te vervangen door een nieuwbouw en vier jaar na de brand werd de oogzweer die het gebouw geworden was eindelijk afgebroken. “In de plaats kwam een mooi nieuw gebouw”, licht mede-eigenaar Jan Vanderhaeghe toe.

“We verkopen het zoals het er nu staat, zonder afwerking. De keuze blijft open voor de koper”

“We zijn er al sinds oktober 2016 aan bezig, maar nu is het zo goed als klaar. Op de eerste en tweede verdieping is een verbruikszaal voorzien, op de tweede verdieping een appartement met twee slaapkamers en er is ook een kelderverdieping met sanitaire ruimtes en berging. In totaal is de bruikbare oppervlakte verdrievoudigd ten opzichte van het oude gebouw.”

Andere prioriteiten

Maar nu staat het pand dus te koop, waarom? Jan vertelt verder: “We waren met meerdere eigenaars. Allemaal familieleden, maar iedereen heeft andere prioriteiten. Tegen dat je een consensus krijgt om beslissingen te nemen, gaat er heel veel tijd voorbij. Sommigen willen er nog een café houden, anderen niet, enzovoort. Daarom hebben we besloten het gebouw te verkopen.”

“We verkopen het zoals het er nu staat, zonder afwerking, zo kan de koper alles naar eigen smaak afwerken en wil hij er een restaurant van maken, een café of nog iets anders, de keuze blijft open.”

Spannende tijden dus. Zal de nieuwe eigenaar opnieuw een café De Zwaan oprichten en zo de geschiedenis trouw blijven? Of wordt het iets helemaal anders? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wie interesse heeft, vindt de verkoopgegevens terug op www.zimmo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier