Nieuwe tentoonstellingsruimte Hoek-Huis in Brugse school

We herkennen Sandra Willems, technisch adviseur kunstrichtingen van T.I.H. Familie. © SVV
Redactie KW

Op de hoek van de Groenestraat en Rozendal 15 kun je voortaan in het Hoek-Huis terecht voor exposities. Voor de maidententoonstelling fotografeerde een zestigtal leerlingen van de Publiciteitsrichtingen van het Technisch Instituut Heilige Familie (TIHF) mensen uit de naburige straten. Dit resulteerde in de fototentoonstelling ‘Buren’.

Wat de Bogardenkapel is voor de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten moet het Hoek-Huis worden voor leerlingen die een kunstzinnige opleiding volgen aan het T.I.H. Familie: een vaste stek waar ze hun werk aan de buitenwereld kunnen tonen. “Op de plaats van het Hoek-Huis bevond zich vroeger brouwerij De Roos”, legt Sandra Willems, technisch adviseur kunstrichtingen van T.I.H. Familie, uit. “Nadat die brouwerij op de fles ging, kocht de familie Verhelle dit pand aan, die het in 1964, samen met de bijbehorende gebouwen van de brouwerij, doorverkocht aan de zusters Maricolen.”

Tot voor enkele maanden stockeerden onderhoudslui in dit hoekhuis hun materiaal. “Omdat we dit zonde vonden, hebben we twee ruimtes ingericht als tentoonstellingsstek. Na een grondige opkuisbeurt kregen de muren een lik witte verf, werden wandpanelen aangebracht en kwam er speciale verlichting. Bedoeling is dat leerlingen, leerkrachten en misschien ook buurtbewoners hier werk kunnen exposeren“, zegt Willems..

Buren

Voor de eerste tentoonstelling ‘Buren’ gingen leerlingen van het vijfde en zesde jaar Publiciteitsgrafiek en het zevende specialisatiejaar Publiciteit en Illustratie langs bij die bewoners van Rozendal, Groenestraat, Oude Zak en Beenhouwersstraat die het dichtst bij het T.I.H. Familie wonen. De meesten nodigden hen uit om zich in hun natuurlijke habitat te laten kieken, al dan niet met hun geliefkoosde huisdier. Daarnaast fotografeerden leerlingen ook onder meer gevels van huizen en opvallende objecten in het straatbeeld. “Dit project heeft duidelijk de verstandhouding tussen de buurt en de school versterkt. Dit merkten we in elk geval op de vernissage waarop ook de buren uitgenodigd waren. Mede dankzij de foto’s van onze leerlingen begonnen ze spontaan met elkaar te praten, wat mede ons opzet was”, verduidelijkt Willems.

Op vrijdag 2 maart is er in de Maricolen een ‘Dag van de geschiedenis’. “Dan gaan we het Hoek-Huis ook integreren in het parcours”, kondigt Willems aan. “Voor de zomervakantie volgt er eind mei nog een korte tentoonstelling in het kader van de Triënnale Brugge 2018. Deze expo zal deel uitmaken van het pedagogische luik waar Brugse scholen die Architectuur onderwijzen aan deel zullen nemen. Leerlingen van onder meer de Vrije en Toegepaste Beeldende Kunst zullen dan ook in het Hoek-Huis werk exposeren.”

(SVV)

De fototentoonstelling ‘Buren’ kun je nog op zaterdag 27 en zondag 28 januari, telkens van 14 tot 17 uur, gaan bekijken in het Hoek-Huis, gelegen aan Rozendal 15. Gratis toegang. Website: www.hoek-huis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier