Nieuwe slogan ‘Bruggesmaakt’ zet belang duurzame voedselstrategie in verf

Redactie KW

De gloednieuwe website foodlab.brugge.be bundelt alles rond dit thema.

Naast een nieuwe website en slogan lanceerde schepen van Leefmilieu Mieke Hoste (SP.A) in De Makersrepubliek ook een gloednieuw campagnebeeld. Geïnspireerd door de bijzondere foodscapes van Carl Warner, een fototgraaf uit Londen, werd het Belfort opgebouwd uit… groenten. “We hebben zoveel mogelijk aspecten van onze duurzame voedselstrategie in dit campagnebeeld verwerkt”, merkt Hoste op. “Voor de lokale seizoensgebonden groenten deden we een beroep op boer Bas, het biobedrijf Vermeulen en ‘t Ambrozijn. Een deel kwam ook van de voedseloverschotten van supermarkten. De boontjes waren fair trade. We houden niet van voedselverlies, dus werd alles na de fotoshoot netjes afgebroken en naar het Soepcafé gebracht. De voedselresten, zoals de schillen van de groeneten, belandden in het compostvat van de volkstuintjes in Sint-Pieters.”

De duurzame voedselstrategie is gericht op de uitbouw van de stadslandbouw en het -tuinieren, de seizoensgebonden korte keten, het voorkomen van voedselverlies en het herverdelen van het voedseloverschot, het promoten van fair trade en sensibilisering.

“Om de Bruggelingen actief te betrekken bij deze strategie is er voortaan de website foodlab.brugge.be. Zoals bekend hebben we vorig jaar met Food Lab Brugge het engagement aangegaan om enkel duurzame voeding aan te bieden op evenementen van de stad. Op termijn zou ik graag zien dat private organisatoren dit voorbeeld volgen”, aldus Hoste. “Voorts kom je via de site te weten welke acties Brugge onderneemt en wat je zelf kunt doen om lekker en duurzaam te kweken en te eten”, zegt Karin De Batselier, medewerkster van de dienst Leefmilieu van de stad Brugge. “Welke vis is duurzaam? Waar vind je receptjes voor de restjes? Hoe ga je aan de slag als je zelf wil kweken? Waar bevinden zich de volkstuintjes? Op al deze vragen biedt deze website een antwoord.”

Er is ook een interactief gedeelte waar Bruggelingen die hun moestuin of oogst willen delen contact kunnen opnemen met andere mensen. Verder kun je er terecht met vragen over ecologisch tuinieren, over welke dieren er in je tuin kunnen zitten of over welke bloemen bijen aantrekken. Iedereen kan hierop reageren.

Ook het Brugse Food Lab vind je op de site terug. Dit Lab werd drie jaar geleden opgericht, telt vandaag meer dan dertig leden en is ondertussen uitgegroeid tot een zelfstandig en overkoepelend platform met een scala aan leden, organisaties en bedrijven die zich inzet voor een duurzame voedselstrategie in Brugge. “We hebben een stuurgroep gevormd om het beleid en de kerntaken van het Food Lab Brugge op te maken, de duurzame voedselstrategieën van de stad Brugge op te volgen en hierbij een schakel te vormen naar het beleid”, zegt Bart Vanderveken van de zeskoppige stuurgroep.

Naast de stuurgroep herbergt het Brugs Food Lab ook werkgroepen die concrete acties uitdenken en opzetten. Eén van die acties is het gratis evenement (H)Eerlijk Brugge dat op zondag 27 mei van 11 tot 17 uur voor de derde keer plaatsvindt in het Koningin Astridpark.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier