Nieuwe sit-in aan bloembakken op Veemarkt

Maandagmiddag protesteerden opnieuw heel wat mensen tegen het verdwijnen van de bankjes op de Veemarkt. © JVGK
Redactie KW

Maandagavond staan de ‘Bankjes op de Veemarkt’ op de agenda van de Kortrijkse gemeenteraad. Enkele tientallen zittenden toonden zich voorstander van de bankjes en dus tegenstander van de geplaatste bloembakken. Bij de buurtbewoners klinkt een ander geluid.

“Dat de inrichting van de Veemarkt op de gemeenteraad besproken wordt, is een hele eer voor een paar ‘bankskes’ en een paar overbodige bloembakken”, zegt de Bankskesbende, die in het verleden al protesteerde tegen het wegnemen van enkele bankjes en het vastvijzen van bloembakken op zitbakjes. “Na de bizarre reactie van het stadsbestuur om bankjes weg te nemen als anti-radicaliseringsmaatregel draait onze campagne ‘Zet U’ op volle toere”, luidt het.

“De bankjes op de Veemarkt zijn voor velen een plaats van ontmoeting” – Ellen

Nu de zaak op de gemeenteraad komt vestigt de Bankskesbende nog wat extra aandacht op het issue. “Om dit nog even in de kijker te zetten verzamelen we maandagmiddag opnieuw met picknick in de hand op de Veemarkt. Breng wat kampeertafeltjes en/of stoelen mee. Tot dan! #zetu“, stond afgelopen weekend te lezen op Facebook. Enkele tientallen sympathisanten kwamen opdagen, met picknick. “We zijn solidair. De Veemarkt en de bankjes zijn voor velen een plaats van ontmoeting. Die bloembakken moeten weg“, vertelt Ellen, die in een nabijgelegen bank werkt.

Overlast

Een aantal buurtbewoners is echter een andere mening toegedaan. “Het is hier niet te doen. Alles komt van de Zwevegemsestraat. ‘s Nachts om 1 uur is er hier nog volk – soms met 12 – dat buiten op de bankjes zat, blijft praten, lawaai maakt en zorgt voor overlast. Mercedessen met geblindeerde ruiten rijden op en aan. Daar zijn toch drugs mee gemoeid? We hebben bewijzen, maar de politie doet niets en luistert niet naar ons”, zeggen twee heren buurtbewoners, die absoluut anoniem willen blijven.

“Het is hier niet te doen. Tot ‘s avonds laat is hier lawaai en overlast” – anonieme buurtbewoners

“De politie zegt dan dat ze de camerabeelden bekijken, maar ze doen niets”, aldus buurtbewoner Alex. “Het kan toch niet dat jonge meisjes en vrouwen direct aangesproken worden met enkele ‘beledigende’ termen.” Vanavond trekt een delegatie van de Bankskesbende naar de gemeenteraad.

(PVH/JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier