Nieuwe simulatiegevangenis voorgesteld in Brugge

Redactie KW

Aan het gevangeniscomplex in Brugge is vrijdagochtend een nieuwe simulatiegevangenis voorgesteld. De cursisten penitentiair bewakingsassistent krijgen hier vanaf dit jaar een doorgedreven opleiding met acteurs.

Het nieuwe complex dient vooral om de stressfactor voor de nieuwe penitentiaire bewakingsassistenten te verlagen. Waar ze vroeger meteen voor de leeuwen werden gegooid in de gevangenis met echte gedetineerden, kunnen ze hier ‘rustiger’ de kneepjes van het vak leren. Het complex is uniek in Vlaanderen. In aanwezigheid van burgemeester Renaat Landuyt werd vrijdagochtend een grote demonstratie gegeven.

Trainen op verschillende vaardigheden

Dit schooljaar maken zo’n 200 nieuwe cursisten kennis met het complex. “Uit de feedback van oud-cursisten kwam de behoefte naar boven om nog meer te kunnen trainen op verschillende vaardigheden van de job”, zegt de directeur van het opleidingscentrum. De lesgevers ontwikkelden verschillende scenario’s die tijdens de opleiding naar boven zullen komen. Onder andere het fouilleren van een gedetineerde en een controle van de cel kan gesimuleerd worden. Dit alles met acteurs. Op die manier moet de bewakingsassistent in opleiding een brede variatie van situaties uit de realiteit voorgeschoteld krijgen. Dit komt de werking op de eigenlijke werkvloer ten goede.

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier