Nieuwe regeling voor de dienst 100 in Harelbeke

De brandweer protesteerde vorige week. © LO
Redactie KW

De voorbije week was er heel wat te doen rond de werking van die dienst 100 in Harelbeke. De heisa ontstond toen via sociale media bekend raakte dat de permanentie van de dienst 100 zou teruggeschroefd worden van twee minuten naar vijf minuten vertrektijd tussen 19 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s morgens.

Daardoor zou de Harelbeekse bevolking minder snel een ambulance ter beschikking krijgen dan burgers uit de 13 andere gemeenten in de Hulpverleningszone Fluvia. Door die perikelen kwam het tot een brandweeractie aan het stadhuis en een extra gemeenteraad. Nu is een compromis uitgewerkt.

Na onderhandelingen met de Hulpverleningszone Fluvia en gesprekken met de Harelbeekse ambulanciers kwam het volgende compromisvoorstel uit de bus. In het weekend, te beginnen vanaf vrijdagmorgen, wordt de vertrektijd vanuit de kazerne op twee minuten gehouden. Van maandag tot donderdag wordt de vertrektijd tot 23 uur op twee minuten gehouden. Van 23 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s morgens wordt dat op vijf minuten gezet. De simulatietool van de FOD Volksgezondheid wees donderdag uit dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de interventietijd van de dienst 100 voor de Harelbeekse bevolking. Integendeel. In 97,5 procent van de gevallen worden de Harelbeekse inwoners op tijd naar het ziekenhuis gebracht, waar het vroeger 94 procent was. Binnen de zone Fluvia is dit het op één na hoogste cijfer. Enkel Kortrijk scoort beter.

Harelbeekse ambulance

Deze maatregel zorgt er bovendien voor dat de Harelbeekse ambulance meer voor de Harelbeekse bevolking kan ingezet worden, waardoor de gemiddelde aanrijtijd verbetert. ‘s Nachts kunnen de Harelbeekse ambulanciers vrijwillig inslapen in een huis naast de kazerne, waardoor hun veiligheid onderweg naar de ambulance gegarandeerd blijft. “Dankzij de inspanningen van alle partijen zorgen het stadsbestuur van Harelbeke, Hulpverleningszone Fluvia en de lokale ambulanciers-vrijwilligers ervoor dat de interventietijd voor dringende medische hulpverlening voor elke Harelbekenaar bij de laagste blijft van de zone. Uit de simulatie bleek zelfs dat de interventietijd behoort tot de laagste van ons land. Het stadsbestuur wil uitdrukkelijk de ambulanciers en Hulpverleningszone Fluvia bedanken voor alle inspanningen die zij leveren om dit akkoord mogelijk te maken”, luidt het verder in de persmededeling.

(PVH – foto LO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier