Nieuwe ontmoetingsplaats in Boothuis aan ingang Rosarium in Dadizele

Vier sociale verenigingen zetten zich in om van Dadizele een warm dorp te maken. (Foto Jan Stragier) © JAN STRAGIER
Redactie KW

Ouderen worden eenzamer en zijn met een grotere groep geworden in de gemeente. Daarom werd een nieuwe ontmoetingsplaats opgericht in het Boothuis aan de ingang van het Rosarium.

Daarvoor slaat het Sociaal Huis de handen in elkaar met de vzw Mariënstede, Welzijnsschakel Komma, wzc Maria’s Rustoord en wzc Moorslede. Het project ‘Warm dorp in zicht’ ging maandag van start. “Er zijn grotere wachtlijsten op vlak van ouderenzorg, er is heel wat verdoken eenzaamheid bij alleenstaande senioren, zorgdiensten werken nog te weinig samen en daarnaast worden mensen met minder kansen in Dadizele te weinig bereikt”, begint voorzitter van OCMW, Bart De Koning (Pro). Daarom startte hij samen met het Sociaal Huis het project ‘Warm dorp in zicht’ en dat doen ze samen met vzw Mariënstede, Welzijnsschakel Komma en de beide rusthuizen uit Moorslede en Dadizele. Met een groep inwoners uit Dadizele die binnen ‘Hart voor Handicap’ het project goedgekeurd kregen, werd een samenwerking opgericht. Het Sociaal Huis zorgt voor financiële middelen samen met de subsidie van 10.000 euro die het project kreeg van de Provincie West-Vlaanderen.

Dorpsrestaurant

“We willen vooral een laagdrempelige ontmoetingsplaats creëren. Iedere maandagnamiddag gaan de deuren van het boothuis open en is iedereen er welkom. We hebben geen doelpubliek voor ogen en zullen zeker niemand weigeren, maar we willen toch onze aandacht vestigen op kwetsbare personen, 65-plussers en mensen met een zorgvraag”, legt Bart uit. “Er zal ruimte zijn om vragen te stellen of om initiatieven of andere activiteiten voor te stellen. Wie iets wil voor andere inwoners van Dadizele kan hier ook terecht.”

Het Boothuis ging een eerste keer open op maandagnamiddag 5 oktober waar er een tiental inwoners naartoe kwamen. “We zijn heel tevreden met de opkomst. Eigenlijk was het een groot succes want dit project zal tijd vragen en voornamelijk bekend worden door mond-aan-mondreclame”, vertelt Leen Gevaert, aangesteld als bruggenbouwer door Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen om zich in te zetten voor het project.

In de hele gemeente

Naast de ontmoetingsruimte zal er ook een keer per week een maaltijd worden aangeboden in de cafetaria van het woonzorgcentrum Maria’s Rustoord in Dadizele. Het dorpsrestaurant gaat iedere donderdagnamiddag open vanaf 11.30 uur. Wie zich wenst in te schrijven, kan dat doen door minstens een week op voorhand zijn of haar naam door te geven. De maaltijd zal er tussen 6 en 7 euro kosten. Mensen met mobiliteitsproblemen zullen ook niet worden uitgesloten, want het project beschikt ook over een mini-bus, die door lokale handelaars werd gesponsord. “Met ‘Warm dorp in zicht’ willen we niet vertrekken vanuit een problematiek, maar streven we ernaar dat mensen het voor elkaar willen opnemen, dat Dadizele een warm dorp is. Het project spitst zich voornamelijk toe op inwoners van Dadizele, maar eenmaal de ervaringen hier opgedaan worden, kunnen we het over de hele gemeente uitrollen”, aldus de schepen.

(AFM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier