Nieuwe lekkernij: bier op basis van pasta en tomaten

Brouwer Bert Van Hecke van de BOMBrouwerij hoopt dat zijn bier met pasta en tomaten een succes wordt. (Foto SB) © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Een speciaalbier met toetsen van tomaten en pasta? Dankzij Bert Van Hecke van de BOMBrouwerij kan je het in huis halen. En de Rumbekenaar koestert nog grote plannen, want dit jaar wil hij in Hangar 15 een eigen proefbrouwerij opstarten.

De lancering van de Triporteur Basta vindt op Valentijn plaats in het Italiaanse Rimini, en dat heeft zo zijn redenen. “Het idee voor onze Basta ontstond immers tijdens een etentje met een Italiaanse importeur in Sicilië. “Hij wilde een IPA Indian Pale Ale aan zijn gamma toevoegen, maar ik besloot het over een iets andere boeg te gooien.”

Het resultaat is een eerder unieke creatie. “Net als de traditionele IPA-bieren is de Basta erg hoppig en zacht bitter, maar ik heb er enkele typische Italiaanse ingrediënten aan toegevoegd: pasta en de Italiaanse Torpedino-tomaten. Kers op de taart is een vleugje olijfolie. Zo staat IPA voor Italian Pale Ale.”

De pasta wordt samen met de mout in het bier verwerkt, de tomatensaus en olijfolie vormen de kweekbasis voor de gisten. Met de Basta is Bert niet aan zijn proefstuk toe, want enkele jaren geleden ontwikkelde de moutbakker als eerste in Europa al een bier op basis van brood. Dat gebeurde in samenwerking met de Izegemse bakker Jan Dierickx-Visschers.

De Triporteur Basta klokt af op een alcoholpercentage van 4,5 en is zo erg toegankelijk, zegt Bert. “Ik ben er best trots op, ja”, zegt hij. “Mijn BOMBrouwerij bestaat pas een zevental jaar, maar Basta is toch al het tiende bier in mijn Triporteurgamma. En ze slaan wereldwijd aan.”

China, Verenigde Staten

Bert is ondertussen gepokt en gemazeld in de brouwerswereld. Tijdens zijn opleiding werkte hij als jobstudent bij Rodenbach en Orval en hij deed ervaring op bij Brouwerij Sint-Bernardus, Boon, New Belgium in Colorado en Brouwerij Martens in Limburg. “Dat is een van de grootste brouwerijen van ons land, maar tegelijk is ze relatief onbekend. Voor hen ben ik ook in China actief geweest.”

Zo’n zeven jaar geleden koost Bert ervoor om een eigen verhaal te schrijven. “Ik wilde me weer op speciaalbieren toeleggen, maar tegelijk het verschil maken.” Zo kwam hij met zijn eigen moutbakkerij op de proppen, een wereldprimeur.

“Op termijn wil ik in Hangar15 een eigen proefbrouwerij uit de grond stampen”

“Ik rooster, brand en karameliseer de granen en leg zo de basis voor mijn Triporteurbieren. Tachtig procent van mijn productie gaat naar het buitenland.”

Sinds twee jaar woont en werkt Bert weer in Rumbeke. “Mijn echtgenote Rebekka Lyssens wilde terug naar de heimat en ook onze drie kinderen Lara (3), Iris (3) en Thor (6) hebben het hier uitstekend naar hun zin. De toekomst van de BOMBrouwerij wat staat voor Belgische Originele Moutbakkerij ligt hier.”

2018 wordt een belangrijk jaar voor Bert. “We hebben een loods bij Hangar15 gekocht en daar wil ik de moutbakkerij en een winkeltje in onder brengen. Op termijn moet daar ook een eigen proefbrouwerij verrijzen. Brouwerijen bouwen is trouwens mijn andere activiteit. Zo begeleid ik momenteel de bouw van een nieuwe brouwerij in Zuid-Afrika en onder de naam BOMBrew bied ik ook eigen brouwinstallaties aan.”

Van de Triporteur Basta is 4.000 liter gebrouwen en na de lancering in Italië zal het bier ook bij ons in de betere drankhandel verkrijgbaar zijn.

Info: www.triporteurbier.be.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier