‘Nieuwe’ laptop verbergt meer dan 6000 foto’s en documenten

Redactie KW

Begin december kocht Stijn Van Poucke (21) een nieuwe laptop van het merk Packard Bell bij Mediamarkt in Brugge. Groot was zijn verbazing toen hij onlangs bijna 20 gigabyte aan foto’s en documenten terugvond van iemand anders.

De twintiger uit het West-Vlaamse Beernem reageert verontwaardigd. “Ik ben geen kenner of grote gebruiker van computers. Bij aankoop vroeg ik dan ook om alles voor te programmeren”, begint Stijn zijn verhaal. De verkopers regelden alles en stuurden Stijn naar huis met een gloednieuwe, gebruiksklare laptop. Althans, zo dacht hij toch. “Bij het opstarten kwam er plots een bureaubladachtergrond tevoorschijn van twee zwartjes en een meisje. Het leek net een vakantiefoto. Vreemd, maar dat kon perfect gebeurd zijn bij het voorprogrammeren om alles te testen, zo dacht ik.” Het was pas enkele dagen geleden dat de vriendin van Stijn de bizarre ontdekking deed. “Ze was op zoek naar foto’s van zichzelf en in één van de mappen vond ze duizenden foto’s van een ander meisje. Ze was boos en dacht écht dat ik haar bedroog. Maar ik wist helemaal van niks”, lacht Stijn.

Vakantiefoto’s

Het koppel vond uiteindelijk meer dan 6.000 foto’s en documenten. Goed voor bijna twintig gigabyte aan materiaal. “Via de bestanden konden we achterhalen van wie de gegevens waren. We hebben haar ondertussen al proberen contacteren, maar zonder succes. Misschien is dat meisje, vermoedelijk uit Nederland, wel hard op zoek naar haar foto’s. Ik vraag me echt af hoe zoiets kan gebeuren. Ik koop een nieuwe laptop en krijg eigenlijk een tweedehands mee naar huis”, zegt Stijn. Bij Mediamarkt bieden ze hun excuses aan voor het voorval. “Het gaat hier om een menselijke fout”, zegt woordvoerster Janick De Saedeleer. De winkelketen, die stelt dat toestellen die reeds gebruikt werden in zeer uitzonderlijke omstandigheden terug verkocht worden aan verlaagde prijs én met vermelding, nodigt Stijn nu uit om samen te bekijken wat er mis liep.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier