Nieuwe kunstacademie Veurne vindt onderdak in Suikertoren

De voorkeur gaat naar de aankoop van een cascoruimte in de plint van de Suikertoren.
Redactie KW

De nieuwe stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans komt op het nieuwe stadsdeel Suikerpark in Veurne. De meerderheid kiest voor twee verdiepingen in de geplande Suikertoren.

De actualisatie van de vroegere behoeften voor een nieuwe kunstenacademie bestaat uit het aantal lokalen, de afwerkingsgraad, frequentie gebruik, ICT, toegankelijkheid, multifunctionaliteit… “Deze opdracht werd uitgevoerd door een ambtelijke werkgroep en dat in samenspraak met het personeel van de academie. We bezochten recente nieuwbouwprojecten met het oog op het detecteren van valkuilen. Er werd nogmaals bevestigd dat een uitbreiding op de huidige site niet mogelijk was. Naast de eigen behoeften van de academie, werd ook het multifunctioneel gebruik voor dansverenigingen of plaatselijke harmonieën in rekening gebracht”, klinkt het bij het stadsbestuur.

Vloeroppervlakte van 3.000 vierkante meter

“Deze beoordeling leidde ertoe dat een nuttige vloeroppervlakte van 3.000 vierkante meter noodzakelijk wordt geacht voor de volwaardige werking van een nieuwe kunstenacademie. De stedelijke administratie maakte bovendien een objectief afwegingskader op om de verschillende voorstellen van sites af te wegen. De criteria hadden betrekking op het gebouw, de omgeving, de technische mogelijkheden, de kostprijs, de stedenbouwkundige mogelijkheden en de meerwaarden”, aldus de meerderheid.

“De leden van de gemeenteraadscommissie kregen vorige week de keuze uit drie voorstellen: een nieuwbouw na de sloop van de voormalige brandweerkazerne in de Oude Vestingstraat, de ombouw van de huidige brandweerkazerne in Furnevent mits een verhuis van de brandweerpost naar een nieuwe locatie een voorstel van de oppositie en de aankoop van een cascoruimte in de plint van de Suikertoren op het Suikerpark. De voorkeur van de commissie gaat uit naar de aankoop van een cascoruimte in de plint van de Suikertoren. Doorslaggevende argumenten voor deze keuze waren de nabijheid van publieke parkeerplaatsen in de omgeving, de meerwaarde voor het globale project van de Suikerwijk en de aanwezige ruimte in de plint. De commissie vraagt aan de verkoper wel garanties op het vlak van akoestiek, gelet op de bewoning in de toren, en de realisatie van de fietsbrug over het kanaal”, aldus het stadsbestuur.

Budget van 5,5 miljoen euro voorzien

De aankoop is gepland voor begin volgend jaar. De werken beginnen normaal gezien na het bouwverlof van volgend jaar. In het meerjarenplan is een budget van 5,5 miljoen euro voorzien voor de herlokalisatie van Stapwest, voluit de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier