Nieuwe game Yum Runner wil jeugd gezonder doen eten

We zien Ahmed Kam (9), Abdul Malik (7) en Abdulwahaab Derammelaere (7) aan de slag met Yum Runner. © LOO
Redactie KW

Bond Moyson ging op zoek naar een moderne manier om kinderen spelenderwijs de voordelen van gezonde voeding te laten ontdekken. Samen met de Kortrijkse hogeschool Howest en Bazookas, een West-Vlaamse gameontwikkelaar, creëerden ze Yum Runner. De leerlingen van het tweede leerjaar van basisschool Drie Hofsteden zagen dat het goed was.

Gezonder eten door op de computer te spelen, het lijkt tegenstrijdig. Toch wil Bond Moyson kinderen en jongeren in hun eigen leefwereld bereiken. Yum Runner is dan ook niet zomaar een videospelletje: in tegenstelling tot entertainment spelletjes, is dit een ‘serious’ game. Bij Yum Runner moeten de spelers obstakels ontwijken door te springen of te schuiven. Onderweg komen ze gezonde én ongezonde voedingswaren tegen. Hoe gezonder ze eten en drinken, hoe beter ze door het spel kunnen laveren.

“Het onderzoeksproject zag het levenslicht bij Howest en is een samenwerking tussen de afdelingen Digital Arts & Entertainment (DAE) en Toegepaste Gezondheidswetenschappen”, legt Barbara Plovie. “We wilden samen een antwoord geven op de vaak gestelde vragen over het gebruik van games binnen de zorgsector.”

Inclusief tattoo

De game is vanaf woensdag gratis te downloaden en richt zich op 6- tot 8-jarigen. Vanaf volgend schooljaar trekt Bond Moyson naar de lagere scholen, waar het spel wordt aangeboden als onderdeel van een educatief pakket. Joetz vzw, de jeugddienst van Bond Moyson, creëerde aan de hand van Yum Runner het educatief project en een workshop voor de eerste graad lager onderwijs. De game past trouwens nog in een groter kader, de campagne Lekker Normaal waarbij men duidelijk wil maken dat gezond eten én koken niet moeilijk hoeft te zijn.

“Wetenschappelijke studies tonen alvast de meerwaarde van zo’n spelletjes aan” – Stefan Colins, Bazookas

Ondertussen leiden wij studenten op tot gezondheidsmedewerker, zogenaamde ‘healthies’. Het zijn deze studenten die vanaf volgend schooljaar de scholen gaan bezoeken met het project”, pikt Kenny Mestdagh van Joetz vzw in. “Bij de introductie krijgen de leerlingen ook een tattoo van het spelletje. Daarmee kunnen ze dan ‘s avonds bij mama of papa de aandacht trekken en meteen vragen om de app te installeren.”

“Zonder het te beseffen”

“Het veranderen van het gedrag bij het kind staat centraal”, zegt Stefan Colins van Bazookas, opgericht door oud-studenten van Howest. “Daarvoor zaten we onder andere samen met de diëtisten van Bond Moyson. Het gaat om een loopspelletje. Het heeft verschillende levels en in het spelletje doorloopt het kind een volledige dag, te beginnen met het ontbijt. Wetenschappelijke studies tonen alvast de meerwaarde van zo’n spelletjes aan.”

“Ook de mascotte van Yum Runner slaat”, glimlacht juf Yorka van het tweede leerjaar van de Drie Hofsteden. “Zonder dat ze het doorhebben, zijn de kinderen educatief bezig. En ze zijn overenthousiast. Zelfs het aangeboden drankje moest bij velen wachten. Wanneer we bij een volgende gelegenheid op school naar de computerklas trekken, gaan ze sowieso vragen om het spelletje ook daar te spelen.”

(DVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier