Nieuwe flats in Emelgem zijn helemaal op maat van rolstoelgebruikers

Foto Frank
Redactie KW

Op de oude kloostersite in de Prinsessestraat in Emelgem opende sociale bouwmaatschappij De Mandel 40 sociale huurappartementen die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers.

De oude kloostersite in Emelgem oogt compleet nieuw. Rond een centraal binnenplein zijn 40 sociale flats opgetrokken, aangepast aan rolstoelgebruikers. “Eind april 2015 startten de werken met de sloop van het voormalige klooster”, zeggen directeur Stefanie Vandenabeele en voorzitter Daniël Vanpoucke van De Mandel. Eind augustus dit jaar namen de eerste huurders de appartementen in gebruik en de bewoners zijn lovend.”

Het project combineert dan ook een heel centrale ligging vlakbij het centrum van Emelgem met de troeven van een groene woonomgeving langs het kanaal Roeselare-Leie. Studio Plus Architectenbureau uit Roeselare ontwierp de plannen met een duidelijke link naar het vroegere klooster en de naastliggende school, maar toch ogen de appartementen bijzonder eigentijds. De bouwhoogte van het vroegere klooster werd aanhouden in het nieuwe project. De architect koos ervoor om volgens een aloude structuur rondom één centrale binnentuin te bouwen met rondom het binnenplein een rondgang. Op die manier is de centrale binnentuin de ideale plek voor ontmoeting. Naast de binnentuin werd er aan de rechterzijde een park aangelegd en een wandelpad met brug voor aansluiting op het fietspad langs De Mandel.

Na de officiële toespraken kon het binnenplein zijn functie van ontmoetingsplaats al een eerste keer vervullen toen getoost werd op de nieuwe realisatie. Tegelijk ook konden de geïnteresseerden eens binnenkijken in één van de flats. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier