Nieuwe digitale mammografiezaal in AZ Alma campus Sijsele

Radiologen Peter De Baets en Luc Roussel en de verpleegkundigen van de dienst medische beeldvorming bij het nieuwe mammografietoestel in campus Sijsele. © GF
Redactie KW

AZ Alma bouwde op de dienst medische beeldvorming in campus Sijsele een nieuwe digitale mammografiezaal uit.

Hier worden vrouwen preventief gescreend op borstkanker. “Het nieuwe mammografietoestel werkt digitaal en dat heeft alleen maar voordelen voor de patiënt: het is comfortabeler, gebruikt minder straling, werkt sneller en archiveert de beelden”, laten ze bij AZ Alma weten.

“Het digitale toestel laat ons toe om met een lagere stralingsdosis minstens even goede beelden te bekomen dan tot voor kort”, zegt diensthoofd dokter Marc Vanfleteren. “Bovendien investeerden we hier in een bijkomende optie, namelijk het gebruik zonder rooster, waardoor de stralingsdosis met nog eens 30 procent afneemt.”

Digitaal archief ook thuis raadpleegbaar

Het toestel zorgt ook voor een maximaal patiëntencomfort door bij elke borst de juiste compressiekracht, gebaseerd op de individuele borstkarakteristieken, toe te passen. Daardoor is het onderzoek ook minder pijnlijk of ongemakkelijk. Ten slotte kunnen de foto’s nu digitaal gearchiveerd worden. “Bij een mammografie is het nodig om de huidige toestand te vergelijken met vroegere foto’s”, legt dokter Vanfleteren uit. “Daarom moesten patiënten ook steeds hun oude foto’s meebrengen, maar soms waren ze die kwijt geraakt. Nu is dit uitgesloten: wij archiveren ze voor onze patiënten, die ze binnenkort ook van thuis uit zullen kunnen raadplegen.”

De nieuwe digitale mammografiezaal is nu al in gebruik en was een totale investering van ruim 260.000 euro.