Nieuwe Damse Vaart wandelroute ingewandeld

vlnr: Evy Van Schoorisse (regiomanager Brugse Ommeland bij Westtoer), Francis Gevaert (diensthoofd Visit Damme), Franky De Block (gedeputeerde voor toerisme) Joachim Coens (burgemeester), Rik Strubbe (schepen voor Toerisme) en Stefaan Gheysen (algemeen directeur Westtoer). © PVD
Redactie KW

Een nieuwe wandelroute verbindt het historische centrum van Damme via de stadswallen en de Damse Vaart met het pittoreske Oostkerke.

Vandaag hebben de Stad Damme, de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer de nieuwe Damse Vaart wandelroute officieel ingewandeld. De route van 12 kilometer start in het historische centrum van Damme, aan de OLV Kerk, en gaat via de stadswallen en de Damse Vaart richting het witte polderdorpje Oostkerke. Het startbord werd onthuld in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Franky De Block (sp.a), burgemeester Joachim Coens en schepen voor toerisme Rik Strubbe (beiden CD&V).

“Deze nieuwe route is de 59ste provinciale landschapswandelroute van Westtoer in West-Vlaanderen. Ze is de eerste wandelroute die een brochure kreeg in de nieuwe huisstijl van Westtoer”, vertelt gedeputeerde voor toerisme Franky De Block. “De brochure kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking met Visit Damme die voor de teksten en de prachtige foto’s zorgde. Westtoer investeerde in een degelijke bewegwijzering en in een informatiebord bij de startplaats. Het nieuwe circuit is met zijn mooie wandelverbindingen bovendien voor 75 % autovrij en vormt naast het wandelnetwerk Zwin een belangrijke troef voor de Zwinregio.”

Schepen voor toerisme Rik Strubbe wijst op de betekenis van de kerk van Damme als voorstellingsplaats voor deze wandelroute. “De monumentale Onze Lieve Vrouwekerk is een icoon in de ruime omgeving, een echte landmark, en maakt dus een belangrijk deel uit van de beleving van deze route”, stelt Strubbe. Deze Damse Vaart wandelroute laat de wandelaars dus kennismaken met het weidse polderlandschap tussen Damme en Oostkerke. Bomenrijen, oude dijken en kaarsrechte kanalen zoals de Damse Vaart brengen je van het historische centrum van Damme naar het pittoreske Oostkerke en terug. De Stadswallen, het natuurreservaat Romboutswerve, de Sifon, het Kasteel en de dorpsmolen van Oostkerke en het Verbrand Fort zijn enkele van de bezienswaardigheid op deze route.

De Damse Vaart wandelroute kan gewandeld worden vanuit twee locaties. De hoofdstartplaats bevindt zich aan het infokantoor van Visit Damme op het Marktplein van Damme. Tweede startplaats is op de randparking Damme Oost waar het startbord van de wandelroute staat. Bij de route hoort een viertalige brochure met kaart die aan 2 euro verkocht wordt bij Westtoer (Kon. Albert I-laan 120, 8200 Brugge) Visit Damme (Jacob Van Maerlantstraat 3, Damme) en Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge).

(PDV/foto PVD)