Nieuwe afdeling Kinderziekten voor AZ Sint-Jan Brugge-Oostende Campus Henri Serruys

Het dagziekenhuis bevat zes bedden, de kamers voldoen aan alle comfort die de patiënten nodig hebben. © JRO
Redactie KW

Maandagmiddag werd de nieuwe pediatrieafdeling van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jan Brugge-Oostende Campus Henri Serruys in Oostende voorgesteld. De nieuwe kinderafdeling omvat zes bedden voor het dagziekenhuis en zestien bedden voor de hospitalisatie en biedt de jongste patiënten alle nodige comfort.

De kamers ogen licht, modern en beschikken over een televisietoestel per patiënt. Daarnaast is er ruimte voorzien voor ouders die bij hun zoon of dochter in het ziekenhuis willen verblijven. Voorheen werd de dienst ondergebracht in containers. Tijdens de eerste fase van de verbouwingen vond de dienst Kinderziekten een voorlopig onderkomen op het gelijkvloers. Met de nieuwe afdeling op de dwarsverbinding op de eerste verdieping vormt de dienst Kinderziekten, de consultatie en de dagkliniek een geheel.

Zee

Het totale kostenplaatje bedraagt 3,5 miljoen euro, waarvan 200.000 euro voor het meubilair. Het advies voor de inrichting en de ruimteverdeling kwam van een werkgroep. Er werd gekozen voor het thema ‘zee’ met maritieme tekening en figuurtjes met blauwe en witte kleuren. Voorheen waren de pediatrische hospitalisatie, de dagkliniek en de consultaties over drie verdiepingen verspreid. Nu sluiten ze allemaal op elkaar aan. Je komt binnen langs de wachtzaal voor de consultatie met de bijhorende onderzoekskamer. Als je de gang door loopt, kom je links in de dagkliniek terecht, rechtdoor kom je meteen op de hospitalisatie terecht. “We proberen zoveel mogelijk de aandacht van het ‘ziek zijn’ af te leiden. Zo hebben we in de gang interactieve projectors geplaatst. Bij het bewegen binnen het beeld gaan de visjes op de muur bijvoorbeeld zwemmen. Kinderen kunnen ook virtueel voetballen op de grond. Verder werd er in de onderzoeksruimte een televisietoestel gehangen en kunnen kindjes bij de consultaties, nadat ze flink zijn geweest, kiezen uit de cadeaukast”, vertelt diensthoofd Ann Verschelde.

Er is voor de ouders een speciale ouderruimte voorzien waar ze terecht kunnen terwijl hun kind speelt of slaapt

Pareltje is ‘De Klas’ voor gehospitaliseerde kinderen. Er is een geïntegreerde speelhoek en computer- en tabletvoorzieningen. Patiënten krijgen er een spelaanbod aangepast aan hun leeftijd of leerbegeleiding. “We hebben ook een ‘snoezelhoek’ voorzien. Er is een verwarmd waterbed, aangepast licht en lichte muziek. Daarmee worden de zintuigen van de kinderen rustgevend geprikkeld. De kamer zal vooral gebruikt worden voor kinderen die in een psychologische situatie zitten, maar ook voor patiënten die tot rust willen komen en daar behoefte aan voelen”, geeft coördinerend geneesheer Suzy Van Erum nog mee.

Pareltje van de afdeling is de Snoezelhoek in 'De Klas', met een verwarmd waterbed en rustgevend licht en geluid.
Pareltje van de afdeling is de Snoezelhoek in ‘De Klas’, met een verwarmd waterbed en rustgevend licht en geluid.© JRO

Verder werd ook voor de inslapende ouders speciale ruimte voorzien. “Er is voor de ouders een speciale ouderruimte voorzien waar ze terecht kunnen terwijl hun kind speelt of slaapt. Er is een microgolfoven, een koffiezetapparaat en wat lectuur voorzien”, aldus diensthoofd Ann Verschelde.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier