Nieuwbouw op Pastoor Opdedrinckplein in Knokke-Heist stoot op zwaar protest

Buurtbewoners Astrid Genouw en Jan Verschoore, samen met Luc Lierman aan het pleintje, gaan de strijd aan. © EV
Redactie KW

Nog voor de verkiezingen moet de eerste spadesteek plaatsvinden op het Pastoor Opdedrinckplein. Daar wordt immers een 24 meter hoge nieuwbouw opgetrokken. Die plannen worden echter niet overal toegejuicht en enkele buurtbewoners dienden zelfs een klacht in. “Onze bezwaren werden allemaal ongegrond verklaard, behalve de eventuele overlast die we kunnen ervaren door de loungebar”, klinkt het.

Knokke is voortdurend in ontwikkeling. En dat is maar goed ook, want stilstaan is achteruitgaan. “We moeten er echter wel over waken dat de ontwikkelingen wel degelijk in het belang zijn van al onze inwoners”, zegt Luc Lierman, voorzitter van Groen. “Het gaat ons niet om dit kleine stukje gras, maar we vragen ons af of dit project wel effectief een meerwaarde betekent. Er komen nog maar eens nieuwe appartementen 43 deze keer terwijl de leegstandcijfers in Knokke in 2016 stegen tot 11,4 procent.”

Loungebar

“Ook de voorziene loungebar op het gelijkvloers doet bedenkingen rijzen, want er kwam pas zoveel nieuwe horeca bij tegenover het station en in de wijk Duinenwater. Ook over de extra nood aan parkeergelegenheid wordt nogal licht gegaan. Er wordt een ondergrondse parking voorzien met uitgang in de Meerlaan, vlak in een schoolomgeving, waar er toch een veiligheidsfactor meespeelt. Bovenal moet er vooral worden rekening gehouden met de buurtbewoners. Dat gebeurt nu absoluut niet.”

“Burgemeester Lippens vond dat we ‘zuurpissers’ waren, dus dan rest alleen deze juridische weg”

Dat beamen Jan Verschoore en Astrid Genouw, wiens achtertuin grenst aan het pleintje. Het koppel schoot na de aankondiging van de plannen onmiddellijk in actie en verzamelde 37 handtekeningen op een petitie. “De petitie vertegenwoordigt enkel de mensen uit de aanpalende straten en de onmiddellijke omgeving”, zegt Astrid. “Eens meer mensen te horen kregen welk gebouw hier precies komt, steunden ze ons zelfs tot in de Lippenslaan. Het zou misschien toch niet veel verschil hebben gemaakt, want onze bezwaren werden allemaal ongegrond verklaard, behalve de eventuele overlast die we kunnen ervaren door de loungebar.”

“Dat onze tuinuitgangen worden afgesloten en we slechts zon zullen hebben in de tuin van 11 tot 15 uur in de zomer, vormt blijkbaar geen probleem. De Knokkenaars worden steeds meer aan de kant gezet om vooral de investeerders genoeg ruimte te bieden.”

Bomen gerooid

De plannen voor de nieuwbouw op het Opdedrinckplein liggen echter al langer op tafel. “Sinds 1996 om precies te zijn”, verduidelijkt Luc Lierman. “Toen werden er al plannen voorgesteld voor een gebouw van 15 meter hoog, wat werd verworpen door de gemeenteraad wegens te hoog, overbodig en een inbreuk op het karakter van Knokke. In 1998 volgde een tweede poging, opnieuw zonder bijval. Wat mij dus nu verbaast, is dat het voorstel nu wel werd goedgekeurd. Bovendien moet nu ook een huis worden afgebroken.”

In november werd gemeld dat de bomen op het pleintje het einde van hun levensduur bereikten en dat ze moeten verdwijnen. In januari stonden de vergunningsborden er al, wat de buurtbewoners vier weken de tijd gaf om bezwaar in te dienen. Dat gebeurde volop, maar alle argumenten werden weerlegd. “We zijn niet van plan om over ons te laten lopen, dit is nog steeds een democratie. Al heerst er wel het idee dat de ene inwoner in Knokke al wat meer waard is om rekening mee te houden dan de andere”, zegt Astrid streng.

Overaanbod

“Daarom schakelden we, samen met nog enkele buurtbewoners, een advocaat in. Binnen de 105 dagen moet de bestendige deputatie een beslissing nemen.” De buurt houdt alvast de degens klaar voor een eventueel ongunstig resultaat. “Dan gaan we in beroep”, zegt Jan vastbesloten. “Voor alle duidelijkheid, we wilden het niet zover laten komen. Een buurtbewoner ging eerst op gesprek bij burgemeester Lippens om te polsen naar een eventuele oplossing. Hij vond echter dat we ‘zuurpissers’ waren, dus dan rest er ons enkel deze juridische weg.”

En daarin blijft Luc Lierman de bewoners steunen. “Van een overaanbod profiteert niemand. Er is woongelegenheid genoeg, maar niet van het soort dat betaalbaar is voor onze eigen inwoners. Investeerders hebben daarentegen keuze genoeg. Doordat jonge gezinnen hier geen woning kunnen betalen, gaan ze buiten Knokke wonen, werken en leven.” (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier