Nieuwbouw in Oostende volledig verhuurd via sociaal verhuurkantoor

We zien v.l.n.r. David Degroote van vastgoedgroep Degroote, coördinator Jan Vellemans, ondervoorzitter Jacques Deroo, Nicolas Annys en voorzitter Nancy Bourgoignie van het Sociaal Verhuurkantoor Oostende-Bredene. © HH
Redactie KW

Vastgoedgroep Degroote bouwt een complex met 52 appartementen, die allemaal via het Sociaal Verhuurkantoor Oostende-Bredene verhuurd zullen worden.

De werken aan de Residentie Condor aan de Torhoutsesteenweg 347-357 zijn pas gestart. De nieuwbouw zal klaar zijn tegen februari 2018. Het gebouw bevat negen appartementen met één slaapkamer en 43 appartementen met twee slaapkamers. Er is een erfpachtovereenkomst van 27 jaar afgesloten met het Sociaal Verhuurkantoor Oostende-Bredene, die alle appartementen zal huren en weer doorverhuren aan mensen met een beperkt budget.

Sociaal luik

“Wij zullen ook de site-Hotelschool realiseren, waar 450 appartementen komen”, vertelt David Degroote van vastgoedgroep Degroote. “Wij waren met de stad overeengekomen om een sociaal luik van 10% te realiseren. Met deze 52 appartementen komen wij daaraan tegemoet. Wij zijn bovendien van mening dat ook de private markt haar verantwoordelijkheid moet dragen om het betaalbaar wonen in de stad maximaal te ondersteunen. Wij bieden woningen tegen aanvaardbare prijzen voor alle lagen van de bevolking.”

“Onze groep verhuurt zo’n 180 appartementen, voor onszelf en voor klanten. Wij willen dat voor een stuk afbouwen en meerdere appartementen samen verhuren aan grotere afnemers die een lagere huurprijs betalen, maar de appartementen dan doorverhuren. Het levert ons een lager rendement op, maar ook minder zorgen”, legt David Degroote uit. “Verhuren via het SVK past perfect in die visie. Wij zullen nu zien hoe dit eerste project loopt, maar als dat vlot gaat, sluiten wij nieuwe samenwerkingen in de toekomst zeker niet uit.”

De eigenaar die verhuurt via het SVK, ontvangt een lagere huurprijs dan op de private markt, maar is wel zeker van maandelijkse betaling, ook als er even niemand in het pand woont. Je bent ook af van de administratie die het verhuren met zich brengt. Bovendien beschikt het SVK over een technisch team dat de kwaliteit van de panden bewaakt tijdens en na de huurperiode. Het SVK sluit een huurcontract voor minstens negen jaar – hier dus 27 – en neemt het beheer van de woning volledig over.

“Uniek project”

“Bouwpromotoren zijn niet meer wettelijk verplicht om een bepaald percentage sociale woningen te voorzien in nieuwe projecten”, aldus voorzitter van het SVK Oostende-Bredene Nancy Bourgoignie. “We zijn blij dat Oostendse bouwpromotoren dat toch nog als een van hun opdrachten tegenover de gemeenschap zien. Dit project is in verschillende opzichten uniek. Het is de eerste keer dat het SVK een volledige nieuwbouw zal verhuren.”

“Ons patrimonium telt vandaag 135 woningen in Oostende en 84 in Bredene, maar is constant aan het uitbreiden. Met deze 52 extra appartementen zullen we fors groeien. Het biedt ons ook extra subsidies, waarmee we een huurbegeleider voor dit gebouw zullen kunnen aanwerven en ook mensen zullen kunnen inzetten om aan samenlevingsopbouw te doen. Want 52 huurders op één locatie, dat is natuurlijk niet weinig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier