Nieuw zwembad Oostende in 2020 klaar

Het nieuwe zwembad komt op de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg. (GF)
Redactie KW

De eerste spadesteek voor het nieuwe zwembad op de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg is gegeven. Het zwembad moet klaar zijn in het voorjaar van 2020.

Het nieuwe zwemcomplex zal een wedstrijdbad bevatten, een recreatiezone en twee glijbanen, maar ook twee appartementsgebouwen met 22 koopappartementen en een ondergrondse parking.

Het stedelijk zwembad aan de Koninginnelaan is al jaren erg verouderd. Aanvankelijk wou het stadsbestuur het renoveren en uitbreiden, maar twee jaar geleden werd gekozen voor een nieuwe locatie: de intussen afgebroken Vercamerschool en het containerpark aan de Nieuwpoortsesteenweg, dat sinds enkele maanden gesloten is. De werken zijn al gestart, maar op donderdag 15 maart gaven burgemeester Johan Vande Lanotte en schepen van Sport Arne Deblauwe de officiële eerste spadesteek.

Vier baden

Het zwemcomplex zal vier baden tellen. Vooreerst een wedstrijdbassin van 50 bij 25 m en tien banen, met gedeeltelijk beweegbare bodem en een tribune voor 300 mensen. Dit zwembad is geschikt voor nationale zwemwedstrijden. Verder is er een instructiebassin of multifunctioneel bad van 25 bij 10 m, dat ook een volledig beweegbare bodem heeft.

Het zwembad bevat vier baden, een recreatiezone, twee waterglijbanen, een horecazone, 22 appartementen en een ondergrondse parking

Daarnaast zullen kinderen en jongeren kunnen ploeteren in een recreatiezone met kleuter- en peuterbad en recreatiebad voor de oudere jeugd. “De recreatiezone zal heel wat speelse en interactieve elementen bevatten”, weet schepen van Sport Arne Deblauwe. “Een klimwand van 6 m, watervallen, waterspuiten en speelelementen, een ruime familieglijbaan en een ongeveer 70 m lange interactieve glijbaan, met snelheidsmeters, licht- en geluidseffecten en touchpads.”

Er is een ruime recreatiezone voorzien. (GF)
Er is een ruime recreatiezone voorzien. (GF)

Het recreatieve deel zal ook wellnessmogelijkheden bieden: er komen buiten twee hottubes ronde, hete baden en een bubbelbad, binnen een sauna en ook een bubbelbad. Eerder was al bekendgemaakt dat het zwembad dit keer niet met zoutwater zal worden gevuld, zoals in het huidige stedelijk zwembad.

Horecazone

Op de eerste verdieping vind je de horecazone met ruim terras. Het horecagedeelte strekt zich over de volledige lengte van de verdieping uit en is als het ware de spil die alle functies met elkaar verbindt: er is zicht op de verschillende baden, op de groene patio’s aan de Nieuwpoortsesteenweg en de golfbaan. Op het niveau van het zwembad en ter hoogte van het horecagedeelte is er ook nog een kleinere bar. De clubs die in het huidige zwembad een plek hebben, krijgen ook in het nieuwe zwembad hun lokaal. Er is ook aangepaste infrastructuur voorzien voor mensen met een beperking.

Op de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg komt een levendig voorplein, dat bezoekers naar de hoofdingang van het zwembad leidt. De site bevat ook nog twee appartementsgebouwen met 22 koopappartementen van sociale woonmaatschappij WoonWel. De appartementen, voorzien van hoge ramen en ruime balkons, zijn bereikbaar vanaf de Nieuwpoortsesteenweg en de parkeergarage via afzonderlijke ingangen. Verder bevat het complex een ondergrondse parking met 69 parkeerplaatsen voor bezoekers, personeel en bewoners van de appartementen, een kiss and ride-zone en een grote fietsenstalling. Op het dak en tussen de bouwblokken komen groene zones, patio’s en groendaken.

Gierzwaluwen

“Het nieuwe zwembad is een expressief gebouw met verschillende gezichten, dat zich naar alle zijden anders toont en zo interactie aangaat met zijn omgeving. Tegelijkertijd verklapt het gevelbeeld de diverse functies die het complex huisvest”, zeggen de architecten van OLCO. “De grote zwemzalen liggen aan de zijde van de golfbaan, waar het gebouw zich robuust manifesteert. Deze gevel wordt onderbroken door een terras met speelelementen, waar bezoekers in alle rust, met uitzicht op de golfbaan, kunnen genieten. Vanuit de zwemzalen is er een ruim zicht over de golfbaan.”

“De brede raampartijen, in combinatie met de houten plafonds en de witte wanden in de zwemzalen, zorgen voor een ruim uitzicht, veel daglicht en een warme sfeer en rustige uitstraling. In de gevel worden twaalftal inbouwneststenen opgenomen voor gierzwaluwen. Op de eerste verdieping, eveneens via het voorplein bereikbaar, bevindt zich dan de horeca met een ruim terras”, vervolgen de architecten.

De gevel van het zwembad bevat een twaalftal neststenen voor gierzwaluwen

“We kiezen voor een uiterst duurzaam zwemcomplex”, zegt schepen Deblauwe. “Door vergaande isolatiemaatregelen en een compact bouwvolume is minder energie nodig, wat resulteert in een erg lage graad van thermisch verlies. Voor de klimatisatie, voor het binnenklimaat van de zwemzalen, gebruiken we een Ba-Opt ventilatiesysteem. Door te variëren met luchtdrukverschillen kan er met lage snelheid en minder energie een optimaal, aangenaam klimaat bereikt worden in de zwemhallen. Door regenwater te hergebruiken, het zwembadwater buiten de openingstijden af te dekken en de toepassing van waterbesparend sanitair, wordt het watergebruik en energieverlies zoveel mogelijk beperkt.”

Het recreatiegedeelte zal wellnessmogelijkheden bevatten en speelelementen voor de kinderen. (GF)
Het recreatiegedeelte zal wellnessmogelijkheden bevatten en speelelementen voor de kinderen. (GF)

“Door de toepassing van de nieuwste zoutelektrolysetechnieken wordt de waterkwaliteit gegarandeerd door het gebruik van keukenzout. Hierdoor is er geen chloorbleekloog en zuur meer nodig en wordt een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd. Voor de opwekking van lokale energie wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen op het dak. Om het energieverbruik te reduceren, wordt verder gebruik gemaakt van energie besparende LED-verlichting, in combinatie met slimme systemen die ervoor zorgen dat verlichting niet onnodig brandt.”

Overleg met clubs

“De stad gaf samen met drinkwatermaatschappij Farys de opdracht aan het Nederlandse bedrijf OLCO-Sportsphere om het nieuw stedelijk zwembad te ontwikkelen”, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. “De diverse sport-, duik- en zwemclubs die actief gebruik maken van het huidige zwembad, gaven ook hun visie over de invulling van het nieuwe complex. Het wordt een nieuwe sportieve en recreatieve trekpleister, die vlakbij de renbaan, golfbaan, BCO-basketarena en het KVO-voetbalstadion ligt. Daar ontstaat een sportieve cluster.”

Zo zal de inkomhal van het nieuwe zwembad er uitzien. (GF)
Zo zal de inkomhal van het nieuwe zwembad er uitzien. (GF)

“Een animatievideo geeft nu al een exclusieve blik op hoe het nieuw stedelijk zwembad er zal uitzien. Deze video laat je het zwemcomplex binnenwandelen en de verschillende elementen ontdekken. Het is net alsof je zelf klaarstaat op de springplank of de zwemmers vanop de tribune toejuicht. Een mooie vooruitblik”, duidt burgemeester Johan Vande Lanotte.

Er bestaan ook enkele 360 graden-beelden van het nieuwe zwemcomplex. Via Google-brilletjes, je smartphone of tablet kan je het zwembad binnen en buiten volledig rondom rond ervaren. Verder zijn beelden gemaakt van alle voorbereidende werken. Die vormen samen een timelapse-filmpje. Alle foto’s, de timelapses, 360 graden-beelden en de animatievideo zijn beschikbaar op www.oostende.be/zwembad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier