Nieuw Zorghuis feestelijk geopend exact vijf jaar na overlijden oprichtster

Heel wat prominenten op de opening van het Zorghuis Oostende in een villawijk van Stene. © BVO
Redactie KW

Langs de Pater Pirelaan 5 in Stene (Oostende) opende zaterdagmiddag het nieuwe Zorghuis de deuren.

Zorghuis Oostende profileert zich als een bijna-als-thuis huis voor mensen die revalideren tijdens hun oncologische behandeling. Els Capelle lag in 2009 aan de basis van de oprichting van het Zorghuis. Ze overleed op 11 maart 2012. Naar aanleiding van het nieuwe Zorghuis spreken alle betrokkenen als eerbetoon van de Els maartdag.

“Tot hier toe konden de revaliderende gasten terecht op de bovenverdieping van de Pater Pirelaan 6 aan de overzijde van de straat”, zegt Johan Valcke , voorzitter van de Raad van Bestuur. “Om de gasten meer comfort te kunnen bieden, kocht de vzw een villa vlakbij. Sinds de renovatie zijn de drie kamers voor herstellende gasten zijn uitgerust met douche en toilet op de kamer. Ook de woonkamer, veranda en tuin ontbreken niet. We willen kleinschalig blijven, om zo het thuisgevoel te promoten. Alles bevindt zich nu op de benedenverdieping, wat een grote troef betekent. De revaliderende personen komen hier aan als patiënten, worden onze gast en verlaten het Zorghuis als vriend. Met het oog op de toekomst willen we in elke Vlaamse provincie een gelijkaardig Zorghuis opstarten. In Gent is dit al het geval en binnenkort volgt Beringen in Limburg”, aldus nog Johan Valcke.

Vrijwilligers

Burgemeester Johan Vande Lanotte benadrukte het belang van de vrijwilligers, want vrijwel de gehele werking is gestoeld op de inzet van ongeveer 35 vrijwilligers. Op de opening was er een delegatie van de Vlaamse Liga tegen Kanker present. Voorzitter Marc Michils beloofde blijvende financiële steun. Met het oog op de aankoop van het nieuwe Zorghuis zorgde vooral geliquideerde vereniging Societé Littéraire voor financiële input.

Er was veel aandacht voor de getuigenis van de van kanker genezen Sabine Vandenabeele . “Afkomstig uit Gent kwam ik tijdens mijn ziekte aan de kust terecht. Het luisterend oor van de vrijwilligers bevorderde mijn genezing. Het hielp me mijn ziekte te vergeten. Ondertussen woon ik in Oostende en ben zelf vrijwilliger van het Zorghuis. Deze Els maartdag is en blijft een belangrijke mijlpaal voor iedereen die de strijd tegen kanker een warm hart toedraagt”, aldus nog Sabine Vandenabeele. (BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier