Nieuw streekbier moet Wenduine promoten

Redactie KW

Wenbrew lanceerde net voor de feestdagen een nieuw ambachtelijk streekbier. De 8410 Dark, een op en top Wenduinse creatie, komt er precies een jaar na zijn blonde voorganger.

De Wenduinse brouwers van Wenbrew zijn Nicolas Honorez, Manu Roosen, Gregory Lams, Frank Eeckman en Yves Lonneville. Ze stelden de 8410 voor op hun eerste kersthappening. “8410 is de vroegere postcode van Wenduine, een fijne gemeente waar we allemaal een sterke band mee hebben”, zegt Nicolas Honorez. “Onze roots liggen hier, en mijn grootvader was tot aan de fusie de laatste burgemeester van Wenduine. Maar we delen daarnaast dus ook een passie voor bier, en zeg nu zelf: welk product leent zich beter om je dorp of stad te promoten? Met het label Belgian coast beer mikken we alvast ook op een breder publiek.”

Verrijking boven beroepsactiviteit

De vijf vrienden verdiepten zich samen in de kunst van het bierbrouwen. “Voor ons persoonlijk is het Wenduinse bierverhaal ook een verrijking bovenop onze gewone beroepsactiviteit. Allemaal doen we in het dagelijkse leven immers iets totaal anders”, aldus Nicolas, zelf IT-consultant bij een softwarebedrijf. “Enkele van ons volgden speciaal een cursus artisanaal brouwen bij Syntra West. We kregen er les van Hildegard van Ostaden, die in Ruiselede haar eigen microbrouwerij Urthel heeft. Het is ook daar dat we de eerste 250 liter van ons nieuwe bier mochten brouwen, en het was er meteen boenk op.”

Opbrengst gaat naar badplaats

De opbrengst van het bier investeren ze opnieuw in Wenduine. “Met ons project Wenduine Mobiel willen we de badplaats het hele jaar door aantrekkelijker maken voor inwoners en toeristen. Het gemeentebestuur geeft ook nieuwe impulsen – denk bijvoorbeeld aan de mooie nieuwe zeedijk die momenteel in volle aanbouw is – maar het is belangrijk dat daarnaast nog andere lokale initiatieven worden genomen. Dat iedereen aan de zijlijn staat te roepen dat Wenduine niet leeft, zal daar op zich weinig aan veranderen. Met Wenbrew willen we de toeristen echt een goeie reden geven om naar hier te komen.”

(WK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht