Nieuw orgel met 1.500 pijpen in Sint-Pieterskerk Oostkamp ingezegend

Organist Mithra van Eenhooge mocht een demonstratie geven van het 'koopje' dat hij ontdekt had in de Cuyperskerk van Sas van Gent. © PH
Redactie KW

Op zondag 28 januari kreeg het befaamde Pels-orgel uit Sas van Gent in Nederland zijn derde leven in de Oostkampse Sint-Pieterskerk.

Het 1.500 pijpen tellende orgel werd overgekocht uit de Cuyperskerk, die in 2013 gesloten werd voor religieuze diensten en ondertussen te koop staat.

Het orgel past perfect net voor het hoofdaltaar in de kerk. De inzegening gebeurde zondag door kanunnik Stefaan Franco. Organist Mithra van Eenhooge mocht een demonstratie geven aan het talrijk opgekomen publiek.

Niet de aankoop van het orgel, maar de ontmanteling, overbrenging en heropbouw brachten de grootste kosten met zich mee. Daarvoor heeft de gemeente centen op de plank gebracht. Na een internationale aanbesteding werd het contract voor de ontmanteling, restauratie, installatie en intonatie in de Sint-Pieterskerk toevertrouwd aan de befaamde orgelbouwer Anton ?krabl uit Slovenië voor de prijs van 65.000 euro. De kerkfabriek moest het orgel wel aankopen voor 12.500 euro. Vorige week werden de bijna 1.500 pijpen, alle leidingen, de speeltafel, de registers en alle elementen van sturing geïnstalleerd.

“Het is mijn droom dat al die pijpen een peter of een meter krijgen“, vertelt deken Luc Deschodt. “Zo kunnen we als kerkgemeenschap bijdragen aan dit project. Door het sponsoren van een orgelpijp vanaf 10 euro per pijp kunnen we de aankoop bekostigen en dan maar bedenken dat je op die manier verbonden bent met dit hemels instrument. Voor een octaaf (12 pijpen) betaal je 120 euro en vanaf dat bedrag krijg je bovendien één van de cd’s van de Pelsorgel-opnames. Aan sponsorende bedrijven, verenigingen of particulieren die dit wensen, wordt ook zichtbaarheid gegeven op allerlei manieren.”

(PH)

Bedragen kunnen gestort worden op rekeningnummer BE46 0910 2171 9036, Pelsorgel Oostkamp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier