Nieuw Oostends zwembad met vier baden en geen zeewater meer

Het nieuw zwembad gezien aan de kant van de Nieuwpoortsesteenweg. Op de hoek van Northlaan en Nieuwpoortsesteenweg, helemaal links op het beeld, komt een plein. (GF)
Redactie KW

Oostende heeft de plannen voor het nieuwe zwembad op de plaats van de vroegere Vercamerschool voorgesteld. Naast een wedstrijdbad en een instructiebad zal het nieuwe complex ook meerdere recreatiebaden en 22 sociale koopappartementen omvatten.

Het Oostendse zwembaddossier heeft lang aangesleept. Het huidige zwembad aan de Koninginnelaan is dringend aan vernieuwing toe, maar het stadsbestuur was eerst van plan om dat te renoveren. Begin 2016 werd het geweer van schouder veranderd en ging de voorkeur naar een nieuwbouw op een andere locatie. Later werd beslist dat dat de vroegere Vercamerschool op de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg zou worden. Het project werd nu gegund aan het Nederlands-Belgische concern OLCO-Sportsphere.

Vier baden

Het zwembadcomplex zal uit vier baden bestaan. Er komt een Olympisch wedstrijdbassin van 50 bij 25 m met tien banen, een beweegbare bodem en een tribune voor 300 mensen. Daarnaast komt er een instructiebassin van 4,2 m diep en 25 bij 10 m groot, ook met beweegbare bodem. De recreatiezone zal bestaan uit een kleuter- en peuterbad en een recreatiebad voor de oudere jeugd met een golfbaan en twee glijbanen: een brede familieglijbaan van 2,20 m breed en een interactieve glijbaan van ruim 70 m lang met snelheidsmeters, lichten, geluidseffecten en touchpads. Er komt ook een bubbelbad en een sauna.

De nieuwbouw zal 22 koopappartementen bevatten, die de sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel zal realiseren. Er komt een ondergrondse parking met 69 parkeerplaatsen en inrit aan de Nieuwpoortsesteenweg. De parkeerplaatsen kunnen deels gehuurd worden door de bewoners van de appartementen en zullen deels dienen voor de zwembadgebruikers. Er komt ook een kiss and ride-zone voor ouders die hun kinderen aan het zwembad afzetten. Op de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg is een levendig plein voorzien.

Geen zeewater

Het nieuwe zwembad wordt een expressief gebouw met veel glas. De zwemzalen worden voorzien van houten plafonds. Samen met de witte wanden, het ruime uitzicht en het vele daglicht moet dat zorgen voor een warme sfeer en rustige uitstraling. In het nieuwe zwembad zal je niet in zeewater zwemmen, zoals in het huidige zwembad. “Door dat zeewater konden zwemtijden in ons zwembad nooit gehomologeerd worden”, legt burgemeester Johan Vande Lanotte uit.

Om de waterkwaliteit op orde te houden, is wel gekozen voor keukenzout en dat met de nieuwste zoutelektrolysetechnieken. Daardoor is geen chloorbleekloog en zuur meer nodig, wat leidt tot een grote energiebesparing. Het gebouw is erg duurzaam opgevat: drink- en regenwater worden hergebruikt, het zwemwater wordt buiten de openingstijden afgedekt, er is energiebesparend sanitair en led-verlichting voorzien en er komen zonnepanelen op het dak.

Het zwembad kost 27 miljoen euro, de sociale koopappartementen, die gerealiseerd worden door WoonWel, niet meegerekend. De werken starten in oktober en moeten klaar zijn in het voorjaar van 2020. Oostende heeft de ambitie om in de zomer van 2020 al het Belgisch kampioenschap te ontvangen. De plannen kwamen er na ruim overleg met de zwemclubs en het zwembadpersoneel. Een infoavond voor de buurtbewoners is gepland op donderdag 11 mei.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier