Nieuw natuurspeelterrein in De Gavers in Harelbeke

Gedeputeerde Decorte en burgemeester Alain Top (SP.A) tijdens de openingsspeech van het natuurspeelterrein in de Gavers. © foto LO
Redactie KW

Op het provinciedomein De Gavers in het West-Vlaamse Harelbeke is zaterdagnamiddag het natuurspeelterrein officieel geopend. De provincie West-Vlaanderen trok voor het project in totaal 260.000 euro uit.

Het nieuwe natuurspeelterrein bestaat uit drie zones. In december 2016 werd tijdens de eerste fase van de werken een speelhoek voor de allerkleinsten aangelegd. Kinderen van twee tot acht jaar kunnen zich onder andere uitleven op een piratenschip met glijbaan.

De aanleg van de tweede en de derde zone ging in september 2017 van start en werd uiteindelijk in april 2018 helemaal afgewerkt. In het avonturenspeelbos van Robin Hood behoren de klimboom, de boomhut en hangbrug tot de belangrijkste blikvangers. Ten slotte werd ook een speelweide met avontuurlijke waterloop ingericht.

Subsidies

De provincie West-Vlaanderen trok bijna 200.000 euro uit voor de nieuwe speeltoestellen in De Gavers. De grondwerken kostten in totaal nog eens 60.000 euro. Van het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos kreeg de provincie een subsidie van 50.000 euro. Die subsidie kwam er doordat het project in 2016 werd uitgeroepen tot provinciale laureaat van de projectoproep “Natuur in je Buurt”.

De plannen voor het nieuwe speelterrein werden opgemaakt in samenwerking met de steden Harelbeke en Deerlijk. Ook de kinderen zelf kregen inspraak in het project. Er werd bijvoorbeeld overlegd met de lokale jeugdraad en met jeugdverenigingen.

Trotse burgemeester

“De provincie trekt volop de kaart van speelnatuur”, zegt gedeputeerde Guido Decorte. “Hiermee willen we de kinderen terug naar buiten lokken, om in én met de natuur te spelen. Voor het speelterrein in de Harelbeekse Gavers zijn we aan de slag gegaan met de kinderen zelf. Zij mochten mee beslissen wat hun favoriete speelterrein is, welke toestellen hen aantrekken, welke landschappen extra spannend zijn enzoverder. Het is mede dankzij de Harelbeekse kindergemeenteraad dat de voorstellen verwerkt werden in het ontwerp voor het speelterrein”, zegt een terecht fiere Gedeputeerde Decorte.

“De totale uitgaven voor de aangelegde speeltoestellen, grondwerken en natuurelementen, komen ongeveer neer op zo’n 300.000? . Voor het natuurspeelterrein in de Gavers kregen wij via de projectoproep ‘Natuur in je Buurt’ van het Agentschap voor Natuur En Bos een subsidie van 50.000?”, wist de gedeputeerde nog te zeggen aan de ruime publieke belangstelling. Ook burgemeester Alain Top (S.PA-Groen) was een gelukkig man met deze opening. We kunnen hier gerust spreken van het grootste natuurspeelterrein van West-Vlaanderen.

(BELGA/LO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier