Nieuw materiaal tegen olievervuiling rond windmolens

Staatssecretaris Bart Tommelein met op de achtergrond de Zeetijger, een schip van DAB Vloot, uitgerust met de afneembare veegarm om drijvende olie op te zuigen. © HH
Hannes Hosten

Oostende Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein stelde een nieuwe installatie voor om olie snel op te zuigen in de omgeving van de windmolenparken, betaald door de windmolenparken zelf.

In alle milieuvergunningen van de windmolenparken is een zogenaamde ‘compensatie in milieuvoordelen’ opgenomen. Hiervoor werd in 2015 het ‘Fonds Leefmilieu Noordzee’ opgericht, beheerd door de FOD Leefmilieu. In samenspraak met de windmolenparken wordt elk jaar bepaald waaraan de middelen uit het fonds besteed worden. Met de bijdragen – maximaal 70.000 euro per park per jaar – gebeuren aankopen om de paraatheid van de overheid bij eventuele incidenten in windmolenparken te verhogen.

“Het voorkomen en bestrijden van milieu-incidenten in de windmolenzone op de Noordzee is een prioriteit voor de federale regering”, zegt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein. “Daarom investeren we samen met de windmolenparken in nieuw pollutiebestrijdingsmateriaal. De Zeetijger, een schip van DAB Vloot en onmiddellijk inzetbaar, is het eerste schip in ons land dat we hiermee uitrusten. Tot vandaag was er gelukkig geen enkel incident. Maar mocht het ooit nodig zijn, kunnen we snel en efficiënt optreden.”

Veegarm

De Zeetijger kan nu worden uitgerust met een afneembare veegarm, voorzien van een borstelskimmer en pomp, die drijvende olie selectief kan recupereren. Het systeem kan gebruikt worden tot een snelheid van vier knopen en bij windsnelheden tot 5 of 6 beaufort. In amper een uur kan het materiaal geladen en gemonteerd worden op het schip, wat een snelle interventie mogelijk maakt. Het opruimingssysteem kan verschillende soorten olie aan, zelfs heel stroperige, en kan makkelijk werken rond objecten, zoals windmolens. De gerecupereerde olie bevat minder dan 5% water.

De installatie kost 100.000 euro. De FOD Leefmilieu betaalt aan Vloot 1.000 euro per uur dat de Zeetijger gebruikt wordt. Naast de aankoop van materiaal zullen de middelen uit het fonds ook dienen voor biodiversiteitsmaatregelen in de windmolenzone. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier