Nieuw hoofdstuk in verhaal van De Tap in Gistel

Voorzitter van de vzw Ons Huis, waartoe De Tap behoort, Marc Monstrey en ondervoorzitster Lieve Vervaeke aan de bar van de nieuwe zaal De Tap. © AN
Redactie KW

Vorig weekend werd De Tap feestelijk heropend. Wat als opknapbeurt startte, eindigde met een complete renovatie met onder meer vloerverwarming en een nieuwe toog. De Tap maakt deel uit van het complex De Burcht waartoe ook Ons Huis behoort.

Het complex heeft een geschiedenis die midden de negentiende eeuw start. Toen kocht de toenmalige deken de gronden waarop ooit een kasteel stond. Van 1921 tot 1932 was er in dit gebouw een vakschool gevestigd. Alfred Ronse, toenmalig schepen en later burgemeester, zag hierin een uitgelezen kans om voor werkgelegenheid te zorgen. Samen met stadssecretaris Gustaaf Boudolf had hij ‘Les ateliers de Ghistelles’ opgericht en om geschoolde vakmensen op te leiden, was er een vakschool nodig. De school bestond uit zes lokalen: een centrale voor levering van elektriciteit, een smederij, een draaierij, een plaatwerkerij, een tekenklas en een afdeling houtbewerking.

Bib en jongerencafé

Toen de vakschool ophield te bestaan, bleven de lokalen niet lang zonder bestemming. De eerste twee lokaaltjes werden De Tap, een jongerencafé avant la lettre. Het derde lokaal werd een bibliotheek en dat bleef zo tot in de jaren 70. Dan kon een vierde lokaaltje aan de vrije bibliotheek Sint-Godelieve toegevoegd worden. De bib werd in de jaren 90 door de stad overgenomen en tot bib Ter Elst omgedoopt.

Op het einde van de jaren 30 was in Gistel een onderpastoor actief die zich, in opdracht van de deken, over de opgroeiende jongens moest bekommeren. Hij was dus verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van De Tap. De onderpastoor was een intelligent man die, onder meer Duits sprak, wat tijdens de Tweede Wereldoorlog goed van pas kwam. Hij slaagde er bij herhaling in te bemiddelen tussen de bezetter en parochianen in moeilijkheden. Maar er wordt ook verteld dat hij de zorg voor de mannelijke jeugd iets te letterlijk opnam. Hij is van de ene dag op de andere uit het Gistels gezichtsveld verdwenen. Een en ander had tot gevolg dat de werking van De Tap gaandeweg begon te slabakken.

Verenigingen

Al spoedig na de bevrijding werd een nieuwe start genomen. De lectuur van oude nummers van het parochieblad, te raadplegen bij de heemkundige kring Gestella, leert dat de lokalen niet alleen meer door de jeugd, maar ook door de katholieke organisaties voor volwassenen gebruikt werden. Aankondigingen voor activiteiten van KWB, KAV, Missienaaikring en KGB wijzen in die richting. Zelfs het stadsbestuur organiseerde er in 1960 de uitreiking van de rijwiel- en bromfietsplaten.

Op vandaag is een viertal verenigingen regelmatige gebruiker van de zaal: Okra, Femma, CLB en de harmonie Eendracht en Kunstliefde. Er kan gesproken worden van een succesverhaal, dankzij de inzet van voorzitter Marc Monstrey en zijn medewerkers.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier