Nieuw duel België – Holland: “De Vlaamse kust? Die is om te janken”

Redactie KW

In Knokke-Heist zijn ze alvast niet te spreken over de uithaal.

“De Vlaamse kust? Die is om te janken. Niet moeilijk dat alle Belgen naar hier komen.” De Nederlandse Vereniging Natuurmonumenten is hard voor de Vlaamse kustgemeenten en oppert dat het record aantal buitenlandse toeristen bij de noorderburen vooral te danken is aan de ‘vlucht van de Vlamingen’. In Knokke-Heist zijn ze alvast niet te spreken over de uithaal. “Luid roepen, dat kunnen ze goed. Ach, die ‘hollanders’ zijn gewoon gefrustreerd omdat ze de wereldbeker voetbal missen en wij kandidaat-winnaar zijn“, knipoogt schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen).

Die Hollanders staan nu ook niet meteen gekend om hun culinaire troeven of etiquette

De typische arrogantie van de Nederlanders versus de underdogpositie van de Belgen: ook in Groot-Brittannië weten ze ondertussen hoe de vork in ‘de lage landen’ aan de steel zit. De plaatselijke kwaliteitskrant ‘The Guardian’ gaat in een verrassende reportage dieper in op de rivaliteit. De hoofdrolspelers heten uitzonderlijk niet Kompany, De Bruyne of Arjen Robben, maar wél Bjorn van den Boom en Anthony Wittesaele. Inzet: de goede naam en het uitzicht van de Vlaamse kust. Aanleiding is een snoeiharde uithaal van de Nederlandse Natuurmonumenten richting onze stranden. “De Vlaamse kust is om te janken. Een absolute ramp. Het is niet verwonderlijk dat die Belgen liever onze richting uitkomen”, liet woordvoerder Bjorn van den Boom verstaan in ‘De Volkskrant.’ Een opvallende uitspraak die werd opgepikt door de Britse pers. Zij gingen een kijkje nemen vlak over de Nederlandse grens en kwamen in Knokke-Heist terecht. Daar reageren ze gepikeerd op de uithaal. “Hoeveel Belgen er naar de Nederlandse kust op uitstap gaan? Geen idee, veel heb ik er alleszins nog niet gezien. Die Hollanders staan nu ook niet meteen gekend om hun culinaire troeven of etiquette”, sneert schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen).

De Belgische kust is een schrikbeeld. Het is één grote boulevard

In Nederland blijven ze echter bij hun standpunt. Uit recente cijfers blijkt dat nooit eerder zoveel buitenlandse toeristen het land bezochten: 17,6 miljoen in 2017. Bijna 15 procent van die buitenlandse bezoekers bezocht Nederland in de eerste plaats om de kust. “En dat zullen dan zeker allemaal Belgen zijn”, is de redenering. “De toeristen komen naar onze kust voor rust en het open karakter van de natuur.” Bjorn van den Boom doet daar nu nog een schepje bovenop. “De Belgische kust is een schrikbeeld. Daar was in tegenstelling tot in Nederland geen enkel beleid. En kijk nu: het is één grote boulevard. Jullie kust is om te janken“, klinkt het ietwat arrogant. Knoks schepen Anthony Wittesaele counterde in ‘The Guardian’ gevat de kritiek. “Het klopt dat hun kustlijn vooral uit natuur bestaat. Een paar badplaatsen doen me wat denken aan het Engelse Brighton. Een ietwat ouderwets uitzicht waar alles bleef stilstaan in ‘de tijd van toen’. Maar oké: ik snap de redenering dat een uitzicht vol flatgebouwen niet zo aantrekkelijk is. Al hebben we in België ook uitzonderingen zoals De Haan”, zegt Wittesaele, die de troeven van Knokke extra in de verf zet. “Wij zijn het Monaco van de Belgische kust. In onze badplaats vinden bezoekers bovendien meer dan 80 kunstgalerijen én een recordaantal Michelinsterren.”

Cadzand vind ik top. Al is dat enkel door de aanwezigheid van Sergio Herman en de nabijheid van Knokke-Heist

Daarmee was de discussie in de Britse pers verre van afgelopen. Bjorn van den Boom bleef hameren op zijn gelijk. “Ik heb heel wat Vlaamse vrienden. Eén iets hebben ze gemeenschappelijk: ze minachten jullie kust. Er is simpelweg geen landschap meer.” In Knokke-Heist trekken ze zich weinig aan van de uitspraken. “Ach, die hollanders zijn gewoon gefrustreerd dat ze de wereldbeker voetbal missen terwijl wij kandidaat-winnaar zijn. Luid roepen, dat kunnen ze goed. Ik wacht nog altijd op de eerste cijfers die aantonen dat er effectief heel wat Belgen de Nederlandse kust verkiezen. Hun uitspraken klinken voor mij wat wereldvreemd”, vertelt Anthony Wittesaele ons vanuit Zwitserland. “Wat ik zelf vind van hun kust? Cadzand vind ik top. Al is dat enkel door de aanwezigheid van Sergio Herman en de nabijheid van Knokke-Heist”, besluit de schepen met de glimlach.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier