Nieuw containerpark in Avelgem kan niet op voorziene locatie

Op dit stuk landbouwgrond wou het Avelgemse gemeentebestuur een containerpark bouwen. (Foto GBA)
Redactie KW

De Raad van State vernietigt de beslissing van de Avelgemse gemeenteraad en het provinciebestuur.

Het Avelgemse gemeentebestuur wil een nieuw containerpark bouwen in de Etienne Balcaenstraat, op grond waar nu landbouwactiviteiten gebeuren. Daar zou ook de loods van de technische dienst van 10 meter hoog komen. Daartoe keurde de gemeenteraad in 2014 een bestemmingswijziging van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Ter Muncken goed. Het zou wijzigen naar een gemeenschapsfunctie. Tegen die bestemmingswijziging werden destijds 185 bezwaarschriften ingediend, maar het gemeentebestuur legde die naast zich neer.

Twee opties gesplitst en weer opgeteld

De eigenaars van de grond trokken naar de Raad van State en die vernietigde de bestemmingswijziging. De eigenaars kregen gelijk op basis van twee argumenten. De wijziging past ten eerste niet in het Ruimtelijk Structuurplan dat een ‘zachte’ bestemming vooropstelt. Bovendien werd het locatieonderzoek in 2013 niet correct uitgevoerd. “Ter Muncken werd eigenlijk opgesplitst in twee opties, zeg maar twee stukken van het gebied met elk verschillende pro’s en contra’s”, legt Stefaan Bonte, raadsman van de grondeigenaars uit. “Optie B scoorde beter dan optie A, maar het gemeentebestuur heeft de twee op een hoopje gegooid en de scores samengeteld. Optie B werd weerhouden, maar was zeker niet beter in vergelijking met de andere locaties.”

“Voor de klagers is het arrest gedeeltelijk in hun voordeel geveld”

“Het gebied dat door het gemeentebestuur werd uitgekozen ligt in zogenaamd koppelingsgebied”, gaat raadsman Stefaan Bonte verder. “In het Ruimtelijk Structuurplan werd bepaald dat het gebied een buffer moet vormen tussen de bebouwing langs de Doorniksesteenweg en het bedrijventerrein van Avelgem. Tegelijk is het een groene verbinding tussen de Scheldemeersen en de oude spoorwegbedding. Het gebied kreeg daartoe een ‘zachte’ bestemming.”

Burgemeester blijft optimistisch

De Raad heeft wel aanvaard dat het RUP behouden zou blijven voor wat de delen betreft die geen betrekking hadden op het containerpark, de bufferstrook en het gemeentelijk depot. Burgemeester Lieven Vantieghem (CD&V) ziet daardoor nog een uitweg en minimaliseert dan ook de uitspraak. “Het arrest is een gedeeltelijke vernietiging over de lokalisatie van het containerpark, de loods voor het materiaal en het onderkomen voor het personeel van de technische dienst. Voor de klagers is het arrest dus gedeeltelijk in hun voordeel geveld. Er blijven dus bepaalde delen van het terrein wel nog vrij, andere zijn nietig verklaard. Als gemeente gaan we in beraad met onze raadsman om te zien of er correcties mogelijk zijn van het bestaande plan, of er initiatieven kunnen genomen worden om iets te doen op die plaatsen die niét vernietigd verklaard zijn.”

(MVM/GBA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier