Nieuw Brugs rugbycentrum volgend jaar klaar

De Brugsche Rugbyclub speelt straks uitsluitend op de Gulden Kamer. © Davy Coghe
Redactie KW

De Brugsche Rugbyclub bestaat 15 jaar en wil dit jaar nog van start gaan met de bouw van een nieuw rugbycentrum op de terreinen van de Gulden Kamer in Sint-Kruis.

Het Brugse stadsbestuur en de Brugsche Rugbyclub sloegen een tijdje terug de handen in elkaar voor de realisatie van een bouwproject op de site Gulden Kamer. Daar werden eerder al de terreinen aangepast voor het spelen van rugby en voorzien van verlichting.

Extra Vlaamse steun

“In 2017 werd het engagement genomen om een rugbycentrum te bouwen. De Brugsche Rugbyclub telt intussen 153 leden en was al een tijdje op zoek naar een vaste locatie. Op vandaag moet de club nog trainen op drie verschillende terreinen wat allesbehalve een ideale situatie is.”, zegt schepen van Sport Dolores David. “Tot mijn grote tevredenheid hebben wij een oplossing gevonden voor de rugbyclub met zowel dames- en herenploegen en een uitgebouwde jeugdwerking. De stad engageerde zich voor het betalen van een maximumbedrag van 437.000 euro, terwijl de rugbyclub zelf voor 200.000 euro zou instaan. De steun vanuit Vlaanderen met een bedrag van 189.535 euro is een extra voor dit mooie project.”

“In mei 2019 zou het complex gebruiksklaar zijn”

Het ingediende subsidiedossier werd door Vlaanderen beoordeeld op innovativiteit en scoorde hoog. Zo wordt uniek voor Vlaanderen een rugbytheek voorzien, een kast waar jong en oud gratis rugbymateriaal zullen kunnen ontlenen om te sporten”, duidt een trotse schepen van Sport.

Combiveld

Het nieuwe rugbycentrum zal bestaan uit een clubhuis met twee ruime kleedkamers, een bergruimte, een opleidingsruimte, cafetaria en twee sportvelden. Het clubhuis zal worden gebouwd volgens de BEN-principes (Bijna Energie Neutraal) en zal dus uitstekend geïsoleerd zijn en voorzien worden van zonnepanelen. Voor de opmaak van de bouwplannen werd samengewerkt met Inter (die advies geven rond toegankelijkheid van gebouwen, red.) zodat het gebouw gebruiksvriendelijk is voor mensen met een beperking.

We zullen twee bestaande voetbalvelden omvormen tot respectievelijk een rugbyveld en een combiveld voor zowel rugby als voetbal. Beide velden worden komende zomer in het tussenseizoen van veldverlichting voorzien. De bouwvergunning voor het clubhuis werd ondertussen ingediend. De verwachte aflevertermijn ligt op 13 mei”, aldus nog schepen Dolores David.

Mooi cadeau

Jens Mestdagh, voorzitter van de Brugsche Rugbyclub, hoopt dat de werken in september van start kunnen gaan. “Onze eerste ploeg speelt nu al in derde klasse waardoor er strengere eisen opgelegd worden. We zijn bijzonder gelukkig met de samenwerking met het stadsbestuur en de Vlaamse Overheid. We investeren verder in de jeugdwerking op en naast het veld, en bieden straks nog meer kwaliteitsvolle trainingen aan. Een mooier cadeau voor ons kristallen jubileum konden wij ons niet voorstellen.” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier