Niet iedereen kijkt uit naar opening ‘Huis van de Bruggeling’

Wouter Priem (Erfgoedforum Brugge) heeft het moeilijk met het 'Huis van de Bruggeling'. (Foto BP) © Benny Proot
Redactie KW

Op zaterdag 15 oktober wordt het Huis van de Bruggeling officieel in gebruik genomen vlakbij het stationsplein.

Van 10 tot 13 uur mogen de Bruggelingen gratis het glas heffen. Terwijl het stadsbestuur benadrukt met dit huis een betere dienstverlening nastreeft, luiden de Brugse Erfgoedverenigingen de noodklok en noemen deze centralisatie van de stadsadministratie een zwarte dag voor Brugge. N-VA blijft weg van de opening.

Bob Vanhaverbeke (Brugge die Scone), Wouter Priem (Erfgoedforum Brugge) en Andries Van den Abeele (Marcus Gerards) trekken hard van leer tegen de centralisatie van de stadsadministratie aan de rand van Brugge : “Aan deze burelen de naam van Huis van de Bruggeling geven is een waarachtige usurpatie. Alleen het stadhuis mag zich, sinds vele eeuwen het echte huis van de Bruggeling noemen. Deze naam gebruiken voor een minderwaardig bouwwerk dat wordt in huur genomen, is compleet onfatsoenlijk.”

“Het zogenaamde Huis van de Bruggeling bevindt zich midden een troosteloos landschap van beton, metaal en parkings. Wie er naartoe trekt zal zich afvragen of hij zich nog wel in Brugge bevindt. Het armoedige ‘pleintje’ (als het al die naam verdient) waar het lokettenkantoor op uit komt is niet iets waar men een tweede keer bezoek wil aan brengen. Het kantoor zelf bevindt zich in een triestige geprefabriceerde ruimte, die goed was om er een warenhuis van het goedkope soort in te huisvesten, maar niet om het prestige en de uitstraling van de stad recht aan te doen.”

Ook bij N-VA zijn ze niet enthousiast. “Op de feestelijke opening van het Huis van de Bruggeling zal zaterdag geen enkele N-VA mandataris aanwezig zijn. “N-VA Brugge is voor een efficiëntere werking van de administratie en al zeker voor een clustering van bepaalde diensten, maar een dergelijke grootschalige centralisatie is veruit overdreven.”

Bovendien worden alle diensten dus uit het centrum van Brugge weggetrokken en werkt dit Brugse stadsbestuur verder aan de verarming van het stedelijk weefsel, het leven in de stad en de drukte in de stad als woon- en leefgemeenschap. Ook de kostprijs stoot N-VA Brugge voor de borst. Op twintig jaar zal de Brugse belastingbetaler meer dan 15 miljoen euro betalen voor de huur van deze troosteloze gebouwen. .

(SVK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier