Niet Brugge, maar Hasselt krijgt afdeling voor geradicaliseerde gevangenen

Redactie KW

Niet de gevangenis van Brugge, maar wel die van Hasselt krijgt een aparte afdeling waar geradicaliseerde gevangenen ondergebracht kunnen worden die andere gedetineerden dreigen ‘aan te steken’.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt een bericht daarover dat donderdag in Het Belang van Limburg staat. In Wallonië krijgt ook de gevangenis van Itter zo’n aparte vleugel.

Eerder dit jaar klonk het nog dat de gevangenissen van Brugge en Itter een afdeling krijgen om geradicaliseerde gevangenen in op te sluiten. Na een ‘rationalisatieoefening’, waarbij onder meer de werklast in de gevangenissen werd bekeken, is nu beslist om in Vlaanderen die aparte vleugel niet in Brugge, maar in Hasselt in te richten, zegt de woordvoerster van minister Geens. “Er is gebleken dat daar in Hasselt meer ruimte voor is dan in Brugge.”

Brugge nog niet helemaal afgeschreven

Op het kabinet-Geens wordt benadrukt dat gedetineerden die er een radicaal gedachtegoed op na houden niet meteen naar Hasselt of Itter zullen worden overgebracht. “Pas wanneer therapeuten of islamconsulenten hen niet op andere gedachten kunnen brengen, worden ze overgeplaatst.” Zowel Hasselt als Itter zal twintig zulke gevangenen kunnen opvangen waar langdurige en systematische contacten met andere gedetineerden worden vermeden.

Toch verdwijnt de gevangenis van Brugge niet helemaal uit beeld. Omdat die over een hoogbeveiligde afdeling beschikt, kunnen geradicaliseerde gedetineerden die zich bovendien agressief gedragen naar daar worden overgeplaatst. Op de aparte afdelingen in Hasselt en Itter, zegt Geens, zullen dan ook geen gevangenen worden ondergebracht die een veiligheidsrisico inhouden. “Geradicaliseerd staat niet meteen gelijk aan agressief.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier