“Niemand mag zich schuldig voelen over de verdwijning van Kiany”

Redactie KW

Dat zegt de directeur van het Sint-Lodewijkscollege, waar het vermiste meisje school liep.

“Iedereen zit met schuldgevoelens na de verdwijning van Kiany. Ten onrechte. Schuldgevoelens zijn hier niet op hun plaats”, zegt Koen Seynaeve, directeur van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Kiany (16) uit Eernegem, een vierdejaars leerlinge humane wetenschappen, bereikte vrijdagmorgen 30 januari nooit de schoolpoort van het college.

Ook het Sint-Lodewijkscollege verleende het voorbije weekend zijn medewerking. “Zaterdagmorgen heb ik alle klasgenoten van Kiany opgebeld, met het verzoek om informatie. Maar niemand had een zinnige uitleg voor haar verdwijning of tips die voor opheldering kunnen zorgen”, zegt directeur Koen Seynaeve.

Schooldirecteur: “Niemand had een zinnige uitleg voor haar verdwijning”

“Op zondagnamiddag om 17 uur hielden wij op school voor de klasgenoten en hun ouders een bijeenkomst. De bedoeling was om met elkaar te praten. De politie was hierop ook aanwezig, maar het leverde evenmin nuttige informatie op. Toch was dit moment zinvol en bevrijdend voor Kiany’s vrienden en klasgenoten.”

“Maandagochtend hebben wij op school via de klastitularissen alle leerlingen op de hoogte gebracht van de verdwijning van Kiany. Wij weten nog altijd niks : waar is ze naartoe ? Is ze ver weg ? Bij de start van de lesdag hebben wij het gebed opgedragen aan haar. Sommige klasgenoten en vrienden zitten ten onrechte met schuldgevoelens en denken nu : had ik dit of dat maar gedaan… Maar schuldgevoelens zijn hier echt niet op zijn plaats. Als een puber of een jong mens plots een voor buitenstaanders onverklaarbare beslissing neemt, moet je erover praten of het proberen te begrijpen. Maar je mag je niet schuldig voelen over die beslissing”, besluit Koen Seynaeve.

Parket zoekt naar naald in hooiberg en houdt alle pistes open

Intussen heeft de zoektocht naar het meisje nog altijd niets opgeleverd. “We richten nog altijd onze hoop op de camerabeelden in de omgeving van het station. De beelden van vrijdagochtend worden bestudeerd, in de hoop daarop Kiany te zien. Al dan niet in het gezelschap van anderen”, zegt Frank Demeester, persmagistraat bij het parket Brugge, dat de zoekacties coördineert. Voorlopig worden alle mogelijke hypotheses nog open gehouden : fuge, ontvoering, ongeval of moord.

“Het is een mysterie. Want uit navraag blijkt dat er geen problemen waren met Kiany. Zij had ook niet de reputatie van spijbelaar en is voordien nooit weggelopen. We hebben geen enkel aanknopingspunt”, stelt Frank Demeester.

Op maandag 2 februari vond er geen massale zoekactie meer plaats. Het parket belegde wel een tactische vergadering, met alle betrokken hulpdiensten, met de bedoeling zo efficiënt mogelijk voort te kunnen zoeken. Er wordt nu heil gezocht in een nauwgezette studie van alle camerabeelden van vrijdagochtend in de omgeving van het station.

(SVK)