Nick Vinckier uit Roeselare over de gevolgen van 100 dagen zonder alcohol

Nick Vinckier voor en na, 10 kg lichter en een stuk fitter in het leven. (Foto Nick Vinckier) © NV
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Nick Vinckier uit Roeselare ging met zichzelf de uitdaging aan om 100 dagen geen alcohol te drinken. Nu die periode erop zit, deelde hij zijn ervaring met het wereldwijde web. Hij voelt zich een stuk fitter en is 10 kg kwijt.

Nick Vinckier is een druk bezet iemand, consultant bij Duval Union Consulting en dj op menig feestje. Een levensgenieter ook, iemand die geniet van het leven en een goed glas (of meerdere) hoorde daar zeker ook bij. Het gevolg was meer dan eens een serieuze kater. Na de zoveelste kater-dag besloot hij om alcohol 100 dagen af te zweren. Een periode waar hij veel uit geleerd heeft. Op zijn site schrijft hij zijn ervaringen neer. Een overzicht.

Lichamelijk een wrak

“Na weer eens een twee-dagen-durende kater overwonnen te hebben, stond het vast: Ik drink nooit meer. Nu wist ik het zeker. Er moest een eind aan komen. Lichamelijk voelde ik me een compleet wrak en mentaal was ik zo breekbaar als een kind van 8. Daarbovenop voelde ik me als jongeman van 24 eerder 42 en mijn weken bestonden uit 5 dagen werken, 1 nacht op de lappen gaan en 2 dagen slapen. Genoeg tekenen aan de wand en minstens evenveel redenen om er dus een punt achter te zetten”, klinkt het inleidend.

“Het eerste obstakel is, zoals bij ongeveer alles, jezelf. En tegelijkertijd is dit het makkelijkste obstakel om te overwinnen. Het is zoals starten met diëten, sporten of stoppen met roken. Je moet er gewoon aan beginnen en alle discipline die je hebt gebruiken om door te zetten. Het lijkt moeilijker dan het eigenlijk is maar eens je er bent aan begonnen is doorzetten niet zo moeilijk. Nee, mezelf aansporen was geen probleem. En uiteindelijk was dat echt wel nodig… want je wordt aanzien als een alien als je niet drinkt.”

“Als je gestopt bent met roken, ontvangen ze je als een held. Wie plots geen alcohol meer drinkt, bekijken ze als een alien.”

“Wanneer je op café (bij uitbreiding: overal) zit kun je beter zeggen dat je bent gestopt met roken dan dat je geen alcohol meer drinkt. Als je stopt met roken, wordt je ontvangen als een echte held. Mensen wensen je proficiat, zijn trots op je en loven je ijzeren zelfdiscipline. Dan krijg je net wat anders wanneer je diezelfde mensen vertelt dat je geen alcohol (meer) drinkt.”

“Als insider lijkt het niet zo erg, het was maar door me er buiten te stellen dat het me echt opviel hoe normaal we alcohol wel vinden in onze Westerse samenleving en hoeveel we er van consumeren zonder daar bij stil te staan. Sterker nog: ik merkte op dat we elkaar zeer sterk aanzetten (zelfs dwingen) tot het drinken van alcohol. Bizar eigenlijk! Tijdens mijn 100 dagen heb ik beseft dat vrijwel elke jongere van mijn generatie verslaafd is aan alcohol. Jep, ik heb het gezegd. En niet enkel mijn generatie. Maar ik ga hier de rekening niet maken, natuurlijk. Iedereen is vrij om te doen en te laten wat hij of zij wilt.”

Mentaal sterker

“De laatste 100 dagen waren zowat de beste van mijn leven. Ik voelde me niet alleen lichamelijk beter, ook mentaal had ik het gevoel steeds sterker te worden. Vroeger durfde ik al snel eens iets te vergeten, iets wat me de laatste 100 dagen amper nog overkwam (enkel namen onthouden, maar ik ben daar nooit goed in geweest). Bovendien had ik plots 25% meer tijd om van alles te doen. Vroeger had ik altijd last van enorme katers waardoor ik gemiddeld zo’n 20 uur rust nodig had vooraleer ik er terug ietwat normaal begon uit te zien. Ik had het eigenlijk al moeten weten dat mijn lichaam totaal niet gewapend is tegen alcohol. Voor mij was/is dit de grootste ‘motivatie’ – of beter gezegd – winst van deze uitdaging. Om nog maar te zwijgen van het geld dat ik bespaarde door 14 weekends lang niet meer op de lappen te gaan.”

“Ik ben geen voorstander, eerder een grote tegenstander, van mensen die foto’s online zetten van zichzelf. Zeker niet als ze dat doen in ontbloot bovenlijf. Vandaar dat ik lang heb getwijfeld om dat ook te doen. Ongeveer 99 dagen zelfs. Maar een beeld zegt meer dan 1000 woorden en ik denk dat het mijn verhaal enkel sterker maakt door te tonen hoe mijn lichaam is veranderd in #100dagenzonderalcohol. In totaal ben ik zo’n 10 kg kwijtgespeeld. Ik wil niet gezegd hebben dat dit enkel door niet te drinken is maar ik weet uit ervaring dat ik nog nooit zoveel gewicht heb verloren op zo’n korte tijd, zeker met de minimale inspanningen die ik er uiteindelijk voor heb gedaan. Ik heb niet zozeer meer gesport dan vroeger en at tijdens de weekends nog steeds evenveel pasta als vroeger (zo’n halve kilo gemiddeld). Ik geloof er dus sterk in dat het schrappen van alcohol een ongelooflijk bevorderend effect heeft gehad op mijn lichaamsbouw.”

De volledige tekst lees je op http://nickvinckier.be/100dagenzonderalcohol/.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier