Nick Decombel maakt furore als fotograaf van KV Oostende

Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

KVO is sexy en KVO is hot. De twee opvallende campagnebeelden van het weireldploegsje zijn van de hand van fotograaf Nick Decombel.

Nick (39) is de drijvende kracht achter KVO is HOT. “Ik stuurde een mail naar KVO-voorzitter Marc Coucke met enkele voorbeelden van wat ik doe. Wonderwel kreeg ik binnen de tien minuten reactie dat hij dat een tof voorstel vond. Hij was gecharmeerd omdat ik dat gratis wou doen. Een week later kreeg ik een mail van commercieel directeur Patrick Orlans of ik op bezoek kon komen. Hij zei me dat er een ander project op stapel stond, namelijk KVO is SEXY. We hebben goed gebabbeld over welke kant we opgingen. Uiteindelijk mocht ik die campagne voor mijn rekening nemen”, steekt Nick van wal.

Bestuur gaf volledig carte blanche

“Bij de shoot lag het grootste deel al vast op voorhand, maar de club gaf me wel de mogelijkheid om er mijn eigen twist aan te geven. Patrick Orlans was aanwezig op de shoot. ‘Wij hebben wat we nodig hebben, doe jij nu maar jouw ding’ zei hij me tijdens de fotosessie. Dat wederzijds vertrouwen maakt het aangenaam werken.”

“De tweede opdracht voor KVO was al heel wat losser en voor mijn derde opdracht voor de eersteklasser kreeg ik volledig carte blanche. Eind oktober had ik alle spelers ter beschikking tijdens een publiciteitsmoment. Sommige mensen noemen mij intussen de huisfotograaf van KV Oostende. Je kan wel zeggen dat ik dat tijdelijk ben, maar laat ons hopen dat er nog een paar andere projecten volgen”, klinkt het.

Positieve reacties van spelers

“De spelersgroep reageerde erg positief. Via Twitter en Facebook stuurde ze mij berichtjes om me te bedanken. Het project loopt heel goed. Opzet is dat ik start met een persoon of ploeg om te fotograferen. Na de shoot vraag ik aan hen wie volgens hen iets betekend heeft in de Belgische sportwereld. Man, vrouw, actief of intussen gestopt : maakt allemaal niet uit. Zo krijg ik iedere keer drie nieuwe namen in mijn schoot geworpen. Basketspeler Rik Samaey verwees me naar Tomas Van Den Spiegel. Via hem belandde ik bij Ann Wauters en zo dan weer bij Delfine Persoon. Tot mijn verbazing zegt iedereen ja.”

“Bij sommige sportfiguren is het soms maanden zoeken om een gemeenschappelijk moment te vinden in verband met hun trainingsschema om te fotograferen. Ik vraag 15 minuten tijd en probeer altijd erg snel te werken. Een goede voorbereiding speelt van groot belang. Ik zorg ervoor dat ik weet wat ze doen of betekend hebben. Bij Delfine Persoon mocht ik een hele training volgen en kreeg ik het voorrecht om achter de schermen te gaan. Met Ann Wauters volgde na de shoot een leuke babbel met haar en haar vrouw. Zo leer je die mensen beter kennen en dat is net het toffe aspect aan dit project”, gaat Nick verder.

Lijst met nieuwe namen

“De zwart-witbeelden van de spelerskern van KVO waren dus het startpunt van het project. Met de nationale basketploeg heb ik ook al gewerkt. Op dit moment heb een lijst van 15 nieuwe namen van wie ik de gegevens heb of met wie ik de shoot aan het bespreken ben. Het is mijn ambitie om over vijf tot zes jaar een hele grote tentoonstelling te organiseren over sport in België, eventueel met een boek erbij. Die plannen zou ik graag ergens centraal in het land verwezenlijken, want ik wil ook graag de Waalse sportcultuur erbij betrekken. Eigenlijk heb ik dit project niet zelf in de hand. De sporters beslissen wie ik fotografeer. Intussen heb ik bijna alle prominenten in de basketwereld op de gevoelige plaat vastgelegd, met uitzondering van Emma Meeseman die in de NBA speelt.”

(MF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 11 december

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier