Nergens in België worden meer nertsen gekweekt dan in Damme

28/04/16 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:59

Eén derde van de Belgische bontproductie vindt plaats in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit onderzoek van Krant van West-Vlaanderen, dat zich wekenlang verdiepte in een van de meest omstreden sectoren.

West-Vlaanderen dé varkensprovincie? Zet daar maar gerust nertsenprovincie bij. Met Euromink bvba uit Ledegem (39.000 vergunde nertsen) en L.V. Mouton uit Sijsele (32.400 vergunde nertsen) telt onze provincie de twee grootste nertsenbedrijven van het land. Daarbij komt dat Groot-Damme met 47.400 dieren 's lands grootste nertsenstad is. Met 113.400 nertsen is West-Vlaanderen, samen met Oost-Vlaanderen; de grootste nertsenprovincie van het land. Dat blijkt uit een rondvraag bij alle provincies (die nertsenfarms vanaf 5.000 dieren moeten vergunnen met een milieuvergunning klasse 1) en de West-Vlaamse gemeenten (die een vergunning afleveren voor farms tussen 300 en 5.000 dieren, de zogenaamde klasse 2). Opmerkelijk : een kant-en-klare lijst was niet beschikbaar. Geen enkele politicus of actiegroep beschikte tot voor dit stuk over een lijst van de zeventien nog actieve kwekerijen. Of hun lijsten waren onvolledig of gedateerd. N...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!