Nele is vrijwilliger in Duinhelm Oostende

Gillian Lowyck

In Duinhelm in Stene komt vrijwilliger Nele geregeld langs om met bewoner Freddy op stap te gaan. In het centrum voor personen met een beperking aan de slag gaan is niet voor iedereen weggelegd, vindt Nele, maar zij zou niets anders meer willen doen. “Misschien zien sommigen dat als een extra taak, maar eigenlijk is het een middag je amuseren.”

Duinhelm is een centrum voor begeleiding voor personen met een voornamelijk verstandelijke beperking in de Middenkust, met verschillende locaties in Oostende. In de Rietmusstraat in Stene, het hoofdgebouw, wonen 41 volwassenen, die over het algemeen niet over voldoende mogelijkheden beschikken om zelfstandig te wonen of om op de gewone arbeidsmarkt of in een beschutte werkplaats te werken.

Goede band

Het is in de Rietmusstraat dat Nele Derdeyn (34) actief is als vrijwilliger. Ze woont in Bredene samen met haar vriend en is aan de slag als leerkracht in het buitengewoon onderwijs in Gent. “Vooraleer ik hier als vrijwilliger startte, kende ik Duinhelm eigenlijk niet”, bekent ze. “Maar omdat ik al in het buitengewoon onderwijs werkte, was ik op zoek naar vrijwilligerswerk waarbij ik in contact kwam met mensen met een beperking. Ondertussen ben ik hier al sinds september 2015 aan de slag.”

Als Nele langskomt in Duinhelm, dan gaat ze altijd naar bewoner Freddy. “Meestal gaan we samen op pad in Oostende”, vertelt ze. “Dat kan van alles zijn: iets gaan bezoeken, een pannenkoek eten… Ondertussen heb ik wel een goede band met hem. Hij is open, vertelt veel en onthoudt ook veel. Deze zomer zijn we naar de tentoonstelling 3D-world in de Kursaal geweest. Zonder Freddy ging ik daar nooit aan gedacht hebben. Je komt zo op zaken die je anders niet zou zien. Ik leer ook veel van hem. Hij is in de zeventig en weet veel over Oostende.”

“Hij wil veel doen, maar kan dat niet zonder een vrijwilliger. Hij kan stappen, maar zit het grootste deel van de tijd in een rolstoel.” Nele is dus de ‘vaste vrijwilliger’ van Freddy, maar jammer genoeg heeft niet elke bewoner zo’n persoon. “Ik werk ook fulltime en ik kan hier dus ook niet elke week zijn”, zegt Nele. “Ik probeer toch om de twee weken langs te komen, vooral in de vakanties en de woensdagmiddag.” Ongeveer 30 vrijwilligers zijn actief bij Duinhelm.

Open armen

Het is niet de eerste keer dat Nele vrijwilligerswerk doet. “Toen ik nog in Gent woonde, was ik bij Kind en Gezin vrijwilliger bij de anderstalige kinderen. Het zit dus wel in mij om als vrijwilliger actief te zijn, ja. Werken met mensen met een beperking is inderdaad mijn passie”, glimlacht Nele. “En eigenlijk ben ik diëtiste van opleiding. Ik heb in het avondonderwijs gestudeerd voor leerkracht. Door een interim te doen in het buitengewoon onderwijs ontdekte ik dat ik nooit meer naar het gewoon onderwijs terug wil.”

“Mijn doel is Freddy een leuke namiddag te bezorgen”, gaat Nele verder. “Als hij blij is, ben ik dat ook. Ik denk dat de doelgroep je wel moet liggen om hier vrijwilligerswerk te doen, maar de meeste mensen zijn open en aangenaam. Eigenlijk is het gewoon alsof je met een vriend je namiddag spendeert. Misschien zien sommigen dat als een extra taak, maar het is een middag je amuseren. Je wordt er zelf vrolijk van. Ik denk dat veel mensen het eens zou moeten doen om hun vooroordelen de wereld uit te helpen. Je wordt hier echt met open armen ontvangen”, geeft ze mee.

Duinhelm zoekt extra vrijwilligers. Wie interesse heeft kan contact opnemen via martine.leemans@duinhelm.be of 059 32 43 07.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier