Nederlander Thomas Vrielink: “Met foto’s liefde voor Tielt tonen”

Thomas Vrielink. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Vele jaren geleden kwam de Nederlander Thomas Vrielink met zijn vrouw Pascale in Tielt wonen. De stad die hij intussen lief heeft. “De liefde voor deze stad zit in mijn foto’s. Mijn toestel is mijn maîtresse. Foto’s nemen is geen verslaving, want dat klinkt zo negatief en afhankelijk. Het is een microbe. Er gaat voor mij een totaal nieuwe wereld open.”

Drie maanden geleden kende hij nog niks van fotografie, niks van computers, niks van Facebook. Intussen duikt hij overal in het straatbeeld van onze stad op, met de fotocamera in aanslag. Op en rond de Hallentoren, in Kanegem, in Schuiferskapelle of rond de wieken van de Poelbergmolen. Maar wie is die man, die vrolijk en blij die mooie foto’s in de groep ‘Tielt = Altijd positief’ op Facebook post? Een goedlachse Nederlander, zo blijkt. Zijn naam? Thomas Vrielink, getrouwd met Pascale Doncelle. Het koppel woont in de Hondstraat.

De Pimpernel

In het oosten van Nederland (aan de Duitse grens) groeide de nu 63-jarige Thomas Vrielink in Hengelo-Overijssel op. Hij verkocht er onder meer campingmeubelen, baatte het restaurant De Pimpernel uit en ontmoette Pascale op een van zijn vele zakenreizen in Oostende. Het was liefde op het eerste, tweede en derde gezicht. Niet lang daarna waren Pascale en Thomas een koppel en gingen in de koningin der badsteden wonen. Later woonde het koppel in Brugge en zocht in de buurt werk.

“Ik zag een vacature voor Wildy (Stedemolenstraat, verkoop onderhoudsproducten) in Tielt en kon er onmiddellijk aan de slag”, zegt Thomas, die er ruim tien jaar werkte en daarna ziek werd. “Het bedrijf raakte later failliet en ik was bijna 60 toen. Ik kon ook niet meer gaan werken. Nee, hobby’s had ik niet. Wat rommelen in de tuin, meer niet. Op een of ander feestje kreeg ik plots een toestel in de hand gestopt. Het resultaat was heel degelijk. Mijn buurman en goede kennis Wouter Meeus fotografeerde vaak en ik vroeg hem om eens op tweedehandssites uit te kijken naar een deftig en betaalbaar fototoestel. Enkele dagen later haalden we dat toestel samen op.”

“Het is mijn manier om iets te betekenen voor deze stad”

Het betekende de start van wat op vandaag de grootste en belangrijkste hobby van Thomas is geworden: fotograferen. “Met zes kinderen had ik vroeger weinig of geen tijd voor hobby’s. Nu heb ik meer tijd. Fotograferen is intussen een microbe, mijn maîtresse, jazeker. Wie het niet doet, kan het ook niet begrijpen. Er zijn zoveel facetten die je onder de knie wil hebben. Kadreren, belichting, close-ups… Fotograferen in verschillende omstandigheden: mooi weer, regen en mist. Elke situatie vereist bijzondere instellingen en hebben elk hun eigen charmes”, vertelt Thomas, die het resultaat graag op zijn iPad tevoorschijn tovert.

Facebook-groep

Vaak ook mooie foto’s van natuurlandschappen of van Zeeland. Elke week trekken Pascale en Thomas naar Nederland. “Het is maar enkele tientallen kilometers rijden. Dan brengen we ook enkele boodschappen mee, typische Nederlandse producten. Toch voel ik mij meer en meer een Tieltenaar. Ik hou ervan om de fotoreeksen in de Facebook-groep ‘Tielt = Altijd positief’ te plaatsen. Ik hou van het artisanale, het rudimentaire van Tielt. Het is een stad, maar ook een dorp. Ik wil graag mijn liefde voor Tielt in foto’s uitdrukken. Ja, het is mijn manier om iets te betekenen voor deze stad.”

Met fotograferen gaat voor Thomas een totaal nieuwe wereld open. “Je komt bijvoorbeeld op plaatsen waar je nog nooit bent geweest, zoals in een zaal van de Hallentoren waar die Gal-koppen staan. Je ontmoet mensen, je maakt een praatje. Je zoekt bijzondere invalshoeken voor je fotografie. Er komt geen eind aan. Het is zo boeiend.”

Net als de man zelf, die uren kan vertellen over zijn nieuwe hobby. “Ik moet nog beter worden, nog veel beter. Dat besef ik heel zeker. Ik ben al heel tevreden over het resultaat nu, na enkele maanden. Maar ik voel dat er nog heel wat zaken zijn die ik nog niet volledig onder de knie heb. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de belichting. Dat is ook het mooie aan fotografie: je leert elke dag bij, ook door naar anderen te luisteren. Al doende leer ik nog altijd heel veel. Ik kijk bijvoorbeeld uit naar mooier weer, naar de lente. Dat worden dan weer andere omstandigheden om te fotograferen. Ik doe het zo graag en ik beteken iets voor deze stad. Ik krijg ook heel wat reacties, op Facebook en langs de straat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier