NAVO buigt zich in Oostende over mijnbestrijding

Redactie KW

Dinsdag en woensdag vindt in Oostende de jaarlijkse mijnbestrijdingsconferentie van de Navo plaats. Eugermin, de mijnbestrijdingsschool van de marine, zorgt voor onderdak voor de hoogwaardigheidsbekleders uit 28 verschillende landen.

Tijdens de tweedaagse wordt de nieuwe visie op mijnbestrijding voorgesteld. De Nederlandse commander Nico Vasseur is sinds 2012 directeur van Eugermin, sinds 1965 de Belgisch-Nederlandse mijnbestrijdingsschool die vorig jaar alleen al 756 cursisten zag passeren en dit jaar precies 50 jaar bestaat als bilateraal opleidingsinstituut. “Mijnbestrijding is een complexe opdracht. Het kan onmogelijk nog door één land gedragen worden”, vindt hij. “In de nieuwe visie wordt samenwerking in onderzoek, opleiding en ontwikkeling van nieuwe systemen ter bestrijding van zeemijnen het belangrijkste issue.”

Gelijktijdig met de conferentie wordt ook de jaarlijkse Belgisch-Nederlandse oefening ‘snow master’ georganiseerd. Die is ontwikkeld om de zeeverkeersorganisatie op te leiden in de NAVO-procedures voor de begeleiding en bescherming van koopvaardijschepen. Naast België en Nederland nemen dit jaar ook Duitsland, Turkije, Denemarken en Kroatië deel aan de oefening.

(ML – Foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier