Natuursportorganisatie Oenanthe gaat duiktank in Zwevegem uitbaten

Redactie KW

Natuursportorganisatie Oenanthe uit Vichte zal instaan voor de uitbating van de unieke duiktank in het nabijgelegen Zwevegem.

Dat besliste de West-Vlaamse deputatie vorige week en werd dinsdag bekendgemaakt. De tank zal onder meer dienen als opleidingscentrum. De opening is voorzien voor het voorjaar van 2015.

De duiktank is een van de opvallendste sportinvesteringen in de provincie West-Vlaanderen. Het gaat om een oefentank, gebouwd in een andere tank die deel uitmaakt van de Transfo-site. Het geheel is 17 meter diep met een diameter van 33 meter. Daarin is ruimte voor een cafetaria, onthaal, kleedkamers en technische ruimtes. De duiktank zelf zal 15 meter diep zijn met een diameter van 20 meter.

VDAB en Syntra hebben interesse

Amateurs kunnen er lessen of stages volgen, maar vooral voor professionele duikers en de economische sector biedt de tank heel wat mogelijkheden. Nu al is de vraag vanuit de maritieme sector en offshorebedrijven groot, en er is ook groeiende interesse van onder meer VDAB en Syntra, voor de mogelijkheden op vlak van certificatie.

Oenanthe zal instaan voor de uitbating. De natuursportorganisatie zal zich laten bijstaan door de Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek- en Sport (Nelos). Tegen het voorjaar van 2015 moet het project met een kostprijs van 4,3 miljoen euro, waarvan een derde gedragen door de provincie West-Vlaanderen, klaar zijn voor exploitatie.

(Belga)