Natuurpunt koopt weide voor reservaat

Voorzitter Peter Depodt van Natuurpunt Waregem op het perceel weidegrond nabij de Gaverbeek langs de Gentsesteenweg. © DJW
Redactie KW

Peter Depodt, voorzitter van Natuurpunt Waregem, is heel tevreden over de aankoop van ruim een hectare Gaverbeekse meersweide langs de Gentseweg. “Waregem is een van de weinige steden of gemeenten waar Natuurpunt nationaal nog geen brokje natuur kon kopen. Nu is dat wel een feit en daar ben ik heel blij mee”, zegt Peter Depodt, die sinds jaren voorzitter is van de lokale afdeling.

Peter Depodt wijst erop dat het in de regio ontbreekt aan groene plekjes waar je kan genieten van het groen, kan wandelen of tot rust kan komen.”Hoe wij erin slaagden om nu 1,34 hectare aan te kopen? Om daar een antwoord op te geven moet ik terug naar vier jaar geleden”, aldus Peter Depodt. “Toen overleed de eigenaar van de grond die wij nu konden aankopen. Dat was het laatste van alle weidegronden die zijn familie intussen had verkocht. Alleen dat van ons bleef over, ook al omdat het eigenlijk drassig overstromingsgebied is en zeker niet geschikt voor teelt of iets dergelijks. Maar de familieleden willen het alleen verkopen aan de prijs die zij voor ogen hadden en ook in functie van de verkoop van hun andere, waardevollere gronden. Heel lang gebeurde er echter niets. Tot wij van de familie zelf de vraag kregen of Natuurpunt nog kandidaat-koper was. Ja, dus. Maar tegen welke prijs? Dat was het probleem. Gelukkig konden wij een beroep doen op natuurspecialist Eddy Loosveldt, die met de familie onderhandelde en bemiddelde. Uiteindelijk bereikten beide partijen een akkoord en konden wij die 1,3 hectare aankopen. Nu gaan wij aan de slag om er een mooi reservaatje van te maken.”

Rustplaats

Peter Depodt en zijn collega’s van de Waregemse afdeling willen van hun groene eigendom een weiland met pinksterbloemen maken met oranjetips, echte koekoeksbloemen en andere inheemse flora die daarbij horen. Ook fauna is welkom: amfibieën zoals salamanders en kikkers, watersnippen en dergelijke meer.

“We willen er een rustplaats creëren voor de lokale fauna”, dixit Depodt. “Om dat allemaal te realiseren, putten wij uit onze spaarpot. Daarnaast kregen wij al financiële steun van sympathisanten. Maar wij hebben nog 20.000 euro extra nodig om dit waardevol nat weideperceel definitief te kunnen beschermen. Hopelijk kan de stad ons steunen met een subsidie. En graag ook iedereen die geïnteresseerd is in een mooi natuurplekje. Vanaf 40 euro zijn de giften fiscaal aftrekbaar.” (DJW)

Wie wil kan storten op nummer BE56 2930 2120 7588 met vermelding Project 618 Gaverbeekse meersen. Adres: Natuurpunt (nationaal), Coxiestraat 11, 2800 Mechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier